Kommersiell interessekonflikt i norsk ME-forskning ikke rapportert

En norsk psykolog og forsker har ikke opplyst at han også eier senteret som diagnostiserer og behandler den samme pasientgruppen han forsker på.

Jeg har tidligere skrevet om en norsk ME-studie på kognitiv adferdsterapi (CBT) der resultatene ikke var så gode som de ble fremstilt: Norsk ME-studie: Ikke så viktige funn likevel? Resultatene av studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Frontiers in Psychiatry. Prosjektet var et samarbeid mellom St. Olavs, NTNU, Helse Midt-Norge HF og Coperiosenteret.

En av forskerne, psykolog Tore C. Stiles, planla studien, utviklet behandlingsmanualen, designet I-CBT 8-ukers intervensjon og gjennomgikk teksten. I-CBT 8-ukers intervensjon fant sted på Coperiosenteret. Coperio har avtale med Helse Midt-Norge, et statlig regionalt helseforetak, om å levere rehabiliteringstjenester for CFS/ME-pasienter. I flere år hadde Coperio også avtale med NAV i 7 fylker om henvisning av pasienter til prosjektet «Raskere tilbake». Pasienter blir også henvist fra forsikringsselskap og arbeidsgivere.

Coperio er et kommersielt selskap, 100 % eid av Tore C. Stiles. Stiles, daglig leder og eier av  Coperio Holding, har med andre ord en økonomisk interessekonflikt i resultatene av studien. Dette er ikke opplyst i artikkelen, der forfatterne erklærer at forskningen ble utført i fravær av kommersielle eller økonomiske forhold som kunne tolkes som en potensiell interessekonflikt.

Det er et viktig prinsipp i forskning at mulige interessekonflikter skal oppgis. Det er forskningsinstitusjonen og den enkelte forsker sitt ansvar å sikre åpenhet om mulige interessekonflikter. Se de nasjonale forskningsetiske komiteene sine generelle retningslinjer her og Helsinki-deklarasjonen her.

Interessekonflikten ble heller ikke opplyst i søknad til REK Midt om etisk godkjenning i 2008.

Tilknyttet flere forskningsinstitusjoner

Tore C. Stiles er tilknyttet NTNU, St Olavs hospital og Universitetet i Oslo. På spørsmål om interessekonflikten burde vært opplyst i artikkelen svarer Stiles på epost 27. mai 2021 at «den interpersonlige kognitive terapimetoden som ble brukt i studien «aldri har vært anvendt i klinisk praksis hverken ved CoperioSenteret eller annet sted. Det er derfor ingen kommersielle interesser her.».

Han skriver videre at:  «Pasienter som blir henvist til CoperioSenteret får ikke kognitiv terapi, hverken tradisjonell eller interpersonlig variant.»

Coperiosenteret tilbyr både utredning, diagnostisering og rehabilitering av CFS/ME-pasienter. 10-ukers programmet for CFS/ME-pasienter har ifølge Coperios hjemmeside sentrale elementer som «restitusjon, tankemønster, bevegelser, avspenning, egne behov, selvfølelse og søvn.»

I følge Stiles derimot, behandler Coperiosenteret CFS/ME som en forstyrrelse i betennelsessystemet og immunsystemet. Han skriver at «behandlingsprinsippene er rettet mot å normalisere reaktiviteten i betennelsessystemet og immunsystemet.». 

 – CoperioSenteret ønsker ikke å bli assosiert som et senter som arbeider etter kognitive behandlingsprinsipper, avslutter Stiles.

Ifølge en fersk epikrise fra Coperio har opplegget fokus på «symptommestring gjennom å arbeide med håndtering av tanker, stressmestring, affektbevissthet, identifisering av behov, kommunikasjon, grenser, interpersonlige utfordringer og selvfølelse. Det undervises innenfor en ramme av psykomotorisk fysioterapi, kognitiv og metakognitiv terapi og nevrolingvistikk.»

Lightning Process

I studieprotokollen står det om I-CBT-intervensjonen som Stiles designet: «Korttids CBT er foreløpig ikke dokumentert ved CFS/ME, men det foreligger anekdotiske kasuistikker av intensive, gruppebaserte kurs med elementer fra CBT, såkalt «Lightning Process».»

I behandlingsteamet på Coperio er bl.a. Lightning Process-instruktør, Ann Schifte (Osmundsen). Lightning Process er en alternativbehandling basert på bl.a. den pseudovitenskapelige metoden nevrolingvistikk. Schifte er også medlem i LP-organisasjonen Recovery Norge (RN). RN ble opprettet av bl.a. en rekke LP-instruktører og driver lobbyvirksomhet inn mot helsemyndighetene. Schifte er ikke autorisert helsepersonell.

Les mer om Recovery Norge her.

På nettsiden Karriere.no står det at «CoperioSenteret er et privat helseforetak i sterk vekst og vi opplever økt etterspørsel etter våre psykologitjenester. Vi ønsker å knytte til oss psykologer og psykologspesialister over hele landet. Våre klienter blir henvist fra NAV, forsikringsselskaper eller arbeidsgiver og vårt fokus er rask tilbakeføring til arbeidslivet ved hjelp av kognitivt orienterte behandlingsformer»

Les også artikkelen ME, forsikringsbransjen og psykiatrien.

En annen, planlagt studie ved NTNU, der ME-pasienter skal behandles med LP, er også forbundet med interessekonflikter. Den er finansiert av bl.a. Forskningsrådet via ordningen Offentlig Ph.d. til tross for at Ph.d.-kandidaten driver via et kommersielt foretak.

Professor/overlege dr. med., spesialist i allmennmedisin og psykiatri Egil A. Fors var prosjektleder for CBT-studien. På den tiden var han ansatt ved Smertesenteret ved St Olavs Hospital. Nå jobber han ved Coperiosenteret. Han er også del av prosjektteamet i den planlagte LP-studien.

Forskningsartikler

Siden Coperiosenteret ble etablert i 2002 har T. C. Stiles vært medforfatter av minst 79 publiserte forskningsartikler, derav 21 kliniske studier. De fleste artiklene omhandler tema og behandling relatert til Coperios helsetjenester. Tidsskriftet Frontiers har publisert 10 av disse artiklene. Ikke i noen av dem er det opplyst om økonomisk interessekonflikt.

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidligere HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-pasient og skribent

Referanser

 1. Cognitive Behavioral Therapy Improves Physical Function and Fatigue in Mild and Moderate Chronic Fatigue Syndrome: A Consecutive Randomized Controlled Trial of Standard and Short Interventions. Front Psychiatry. 2021 Apr 12;12:580924. doi: 10.3389/fpsyt.2021.580924.
 2. The Relationship Between Improvement in Insomnia Severity and Long-Term Outcomes in the Treatment of Chronic Fatigue. Front Psychol. 2018 Sep 21;9:1764. doi: 10.3389/fpsyg.2018.01764. eCollection 2018.PMID: 30298037 
 3. Metacognitive Beliefs as Predictors of Return to Work After Intensive Return-to-Work Rehabilitation in Patients With Chronic Pain, Chronic Fatigue and Common Psychological Disorders: Results From a Prospective Trial. Front Psychol. 2020 Feb 6;11:70. doi: 10.3389/fpsyg.2020.00070. eCollection 2020.PMID: 32116900 
 4. Metacognitions Are Associated with Subjective Memory Problems in Individuals on Sick Leave due to Chronic Fatigue. Front Psychol. 2016 May 13;7:729. doi: 10.3389/fpsyg.2016.00729. eCollection 2016.PMID: 27242634 
 5. Subjective memory complaints among patients on sick leave are associated with symptoms of fatigue and anxiety. Front Psychol. 2015 Sep 8;6:1338. doi: 10.3389/fpsyg.2015.01338. eCollection 2015.PMID: 26441716 
 6. 2017  doi: 10.3389/fpsyg.2017.00593   
 7. MINDflex Training for Cognitive Flexibility in Chronic Pain: A Randomized, Controlled Cross-Over Trial. Front Psychol. 2020 Dec 21;11:604832. doi: 10.3389/fpsyg.2020.604832. eCollection 2020.PMID: 33408670 
 8. Front Psychol. 2019 Aug 29;10:1995. doi: 10.3389/fpsyg.2019.01995. eCollection 2019.PMID: 31555180 
 9. Effectiveness of Working Memory Training among Subjects Currently on Sick Leave Due to Complex Symptoms. Front Psychol. 2017 Jan 6;7:2003. doi:10.3389/fpsyg.2016.02003. eCollection 2016.PMID: 28111555 
 10. Front Psychiatry. 2010 Dec 21;1:149. doi:10.3389/fpsyt.2010.00149. eCollection 2010. PMID: 21423456 

Oppdatert: 15. januar 2023

3 tanker på “Kommersiell interessekonflikt i norsk ME-forskning ikke rapportert

 1. Tilbaketråkk: ME-livets årskavalkade 2021 | MElivet

 2. Tilbaketråkk: Morgenbladet polariserer ME-debatten – Life with ME by Sissel

 3. Tilbaketråkk: Uhildet ME-forskning? | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..