Kvakksalveri mot ME i NAV

I desember 2019 ble det kjent at psykologspesialist i NAV, Nina Andresen holdt kurs om CFS/ME for NAV-veiledere. I tillegg ble det planlagt et kurs for brukere med CFS/ME, les mer her: Når NAV pusher sjamanisme.

Kurset baserer seg på kvasivitenskap, irrelevante studier og fordommer mot pasientgruppen. Jeg kontaktet NAV og spurte om innholdet i kurset var medisinskfaglig vurdert og godkjent av faglig instans. NAV svarte aldri på det men den 17. februar 2020 informerte NAV at kursene var avlyst. I mai 2020 opplyste NAV også til Dagbladet at kursene var avlyst. I den påfølgende Dagbladet-saken, som er på 11 hele sider om den påståtte «ME-krigen», hevder Nina Andresen seg kneblet av aktivister og viser til at kursene hennes ble avlyst. Dagbladet: Psykolog Nina Andresen ble frisk av ME. Da hun ville hjelpe andre å bli friske startet bråket.

I desember 2020 sluttet Andresen i NAV og begynte i Idrettens Helsesenter hvor hun jobbet i 6 måneder.

Nå viser det seg at NAV anbefaler og henviser til Andresen sitt kurs om CFS/ME som blir tilbudt ved Idrettens Helsesenter.

Jeg har vært i kontakt med flere som har fått kurset anbefalt av NAV som et tilbud til ME-pasienter, og som – etter henvisning fra NAV har tatt kurset som del av rehabilitering ved Idrettens Helsesenter.

Kursets innhold er i stor grad likt det som ble holdt for NAV-veiledere i 2019: Oppfølging av brukere med kronisk utmattelsessyndrom.

Kvakksalveri

Kurset, som består av 8 moduler tilbys både på nett der vi hører Andresens stemme i tillegg til presentasjonen, og i pdf-form. Innholdet er basert på Andresens egne personlige erfaringer og utdatert forskning som er gjort på uensartede pasientgrupper. Informasjonen som gis er ikke i tråd med ny medisinsk viten. Kurset omfatter informasjon om udokumenterte kostholdsregimer, alternativbehandling og selvhjelpsguruer.

Andresen, som har begynt å jobbe i NAV igjen, har ikke medisinskfaglig utdanning. Hennes egen vei inn i – og ut av sykdom blir overført til å gjelde en hel pasientgruppe. Andresen henviser til Alex Howard og omtaler han som psykolog. Howard er ikke helsepersonell med rett til å praktisere klinisk psykologi. Howard er terapeut og coach, som hvem som helst kan kalle seg.

Andresen stiller mye høyere krav til kvalitet på forskningen som ME-foreningen viser til enn til den forskningen hun viser til for å begrunne egne standpunkt.

Kurset presenterer «aktuelle tilnærminger» som raw food, Qi-gong og Lightning Process (LP). LP er alternativbehandling som kan være svært skadelig ved ME. I Storbritannia advares det spesielt mot å tilby LP til ME-syke. Det henvises til LP-organisasjonen Recovery Norge (RN). RN driver lobbyvirksomhet for å få metoden godkjent i det offentlige. LP-instruktør Live Landmark, som var en av stifterne av organisasjonen er nå i gang med en studie der ME-syke skal behandles med metoden. NAV skal rekruttere studiedeltakere blant sine brukere. Fafo-forsker Anne Kielland og Sintef-forsker Line Melby skriver om dette i Psykologisk: Rekruttering av sårbare forskningsdeltakere gjennom NAV er et etisk problem.

Idrettens Helsesenter nekter

Idrettens Helsesenter hevder at de ikke har et eget rehabiliteringstilbud for CFS/ME.

Jeg har stilt følgende spørsmål til Idrettens Helsesenter:

1.        Hvor lenge har Idrettens Helsesenter tilbudt dette kurset? 

Svar: Dette er ikke et enkeltstående kurs vi tilbyr til pasientene, men det kan være en av mange undervisninger i andre rehabiliteringstilbud. Undervisningen ble utarbeidet våren 2021.

2.        Hvem henviser til kurset?  

Svar: Det er ingen som henviser til dette kurset, men det kan være en av mange undervisninger i andre rehabiliteringstilbud.

3.        Hvem får tilbud om kurset? 

Svar: Vi ikke har et rehabiliteringstilbud for CFS/ME, men undervisningen tilbys pasienter i andre rehabiliteringstilbud hvis det vurderes aktuelt.

NAV nekter

Ifølge NAV ble kurset avlyst i 2020. Nå viser det seg altså at NAV har overlatt til en underleverandør å fortsette å holde kurset.

NAV Oslo har fått tilsendt informasjon og bilde av kurset og svarer:

«Vi har vært i kontakt med Idrettens Helsesenter. De har ikke kurs for brukere med CFS/ME. Idrettens Helsesenter tilbyr arbeidsrettet rehabilitering på oppdrag fra NAV Oslo. Dette tilbudet er for sykmeldte arbeidstakere og andre som har redusert mulighet til å jobbe. Målet med arbeidsrettet rehabilitering er å forbli i arbeid eller kunne komme i arbeid.».

Motivasjon og trygdeytelser

Det har lenge vært kjent at NAV krever at ME-syke deltar på rehabilitering som kan gjøre dem sykere. Opphold på rehabilitering stilles som krav for å motta støtte.

Ifølge rundskriv til Folketrygdlovens artikkel 12 skal saksbehandlerne i NAV gjøre ekstra grundige undersøkelser, når rusavhengige og ME-syke søker om uføretrygd. Ifølge Fafo-forsker Anne Kielland er dette en form for symbolsk brennemerking av pasientgruppen. Dagsavisen: NAV-ansatte bes om å forskjellsbehandle ME-syke; Symbolsk brennemerking.

I Andresens kurs hevdes det at diagnosen baserer seg på «egenrapporterte symptomer» og «egenrapporterte lave funksjonsnivå». Videre hevdes det at dårlige prognoser er forbundet med «lav motivasjon» og «sekundære gevinster (trygdeytelser)». Ingenting av dette stemmer. Her plantes mistanker mot pasientene; hvorvidt de virkelig er syke, hvorvidt de er motiverte til å bli friske og hvorvidt de er ute etter å lure til seg trygd.

NAVs vurdering av motivasjon og arbeidsmoral

Postdoktor ved Universitetet i Sørøst-Norge Karianne Nyheim Stray har undersøkt hvordan NAVs vurdering av sykmeldtes arbeidsevne foregår. «De fleste veiledere mangler helsefaglig bakgrunn og tolkningen av den medisinske dokumentasjonen i sakene blir derfor utfordrende for dem. Mange ser ut til å kompensere for dette ved å inkludere en subjektiv oppfatning av de sykmeldtes motivasjon og arbeidsmoral når de skal vurdere brukernes rest-arbeidsevne.» OsloMet: NAVs vurdering av sykemeldtes arbeidsevne – et moralsk oppdrag?

Uforsvarlig

Medisinskfaglig informasjon og behandlingstiltak gitt i regi av myndighetene, skal være basert på pålitelige kilder og informasjon som er kvalitetssikret. NAV skal ikke gi medisinske råd. Andresens kurs inneholder feilaktig, unøyaktig og villedende informasjon basert på kvasivitenskap, alternativbehandling og coacher. Dette er i strid med nyere vitenskap som har avdekket flere patofysiologiske avvik som viser at ME er en medisinsk sykdom. Kurset, som er basert på basert på fordommer og udokumenterte påstander, formidler at pasienten har ansvar for egen tilfriskning.

Desinformasjon er en trussel mot folks helse. Miskarakteriseringen av pasientgruppen bidrar til ytterligere feilbehandling og stigma mot en allerede svært utsatt gruppe.

Hvordan skal en som nylig er blitt syk, som er i en vanskelig situasjon og avhengig av støtte fra Nav, kunne vurdere innholdet i kurset? Er det greit at staten pusher alternativbehandling? Hvem har ansvaret dersom kursdeltakerne blir sykere som følge av informasjonen gitt i kurset?

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-syk

Oppdatert 20. februar 2023.

4 tanker på “Kvakksalveri mot ME i NAV

 1. Jeg synes det du gjør har mye bra for seg, men synes ofte du bruker ordet «alternativbehandling» på en veldig negativ måte. Det er nesten så man kan høre deg fnyse. Jeg oppfatter at det ligger en generell oppfatning under det du skriver om at alternativbehandling bare er tull og fjas. Eller tar jeg feil?

  Etter min mening er det i prinsippet ingen ting i veien med alternativ / komplementær behandling, den kan også være virksom. Du må ikke skjære alt som ikke er skolemedisin over én kam, det blir som å putte alle med utmattelse i ME-sekken. Helt greit at du kritiserer akkurat dette opplegget, men å kalle det alternativbehandling virker litt søkt.. Det er mange veier inn og ut av ME, og for noen er det andre tilnærminger enn det skolemedisinen har å tilby som blir nøkkelen. Men at man så skal designe et kurs som gis i offentlig regi basert på egenerfaring er jo ikke greit, selvfølgelig.

  Liker

  • Når alternativ altså medisinsk ubevist eksperimentell behandling blir anbefalt og brukes som et slags overtramp og tvang mot pasienter som strengt talt har en medisinsk diagnose er det et stort problem ja. Spesielt da så mangen av disse kursholderne selvfølgelig har en spesiell interesse når det kommer til å profitere på denne sykdommen så mye er tydelig.

   Men det slettes inget problem hvis den som er syk oppsøker det på egenhånd da. Men der ikke det det handler om i det hele tatt.

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Sjeflege i NAV Marit Hermansen på hemmelig ME-seminar | MElivet

 3. Tilbaketråkk: Chief physician for the Norwegian Labour and Welfare Administration Marit Hermansen attended a secret ME seminar | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..