Ny ledelse i Recovery Norge

Henrik Vogt går av som leder av Lightning Process-organisasjonen Recovery Norge. Tidligere nestleder, psykiater Marte Jürgensen og en av stifterne, Thomas Overvik har også gått av.

Recovery Norge (RN) ble lansert som et pasientnettverk i Aftenposten i september 2017.

RN er en organisasjon for de som er blitt friske ved hjelp av teknikker som «omhandler tenkning, handling og/eller mellommenneskelig interaksjon». De som er syke, som har hatt negativ erfaring med metodene eller som er blitt friske ved hjelp av f.eks. medikamentell behandling kan ikke bli medlem i RN.

På RN sin hjemmeside deler medlemmene sine tilfriskningshistorier. Felles for historiene er ikke tilstandene, men metodene som er brukt. De fleste historiene handler om alternativmetoden Lightning Process (LP). I 15 år har det blitt hevdet at suksessraten ved LP er rundt 90%. De faktiske tallene sier noe helt annet.

RN har ca. 300 medlemmer og hevder å representere de som er blitt friske av medisinsk uforklarte lidelser (MUPS). Til tross for at ME ikke er MUPS, men klassifisert som en nevrologisk sykdom, har RN inkludert også denne sykdommen i sin portefølje. MUPS har en egen diagnosekode i det internasjonale diagnosekodesystemet ICD11; Bodily distress disorder og er registrert under Psykiske, atferdsmessige eller nevroutviklingsforstyrrelser:  https://icd.who.int/browse11/l-m/en ME er ett av eksklusjonskriteriene.

Mange ME-pasienter kjenner seg ikke igjen i RN sin beskrivelse av sykdommen og ønsker heller ikke at RN skal representere pasientgruppen. Leder for MillionsMissing Stavanger, Sissel Sunde, er blant dem som klaget på at Helsedirektoratet inkluderte RN i ekspertgruppen for utarbeidelse av pakkeforløpet for ME.

Henrik Vogt er utdannet lege og tidligere ansatt ved Senter for medisinsk etikk. Han fortalte i et intervju med Tidsskriftet for den norske legeforening i januar 2019 at hans «inngangsbillett» til RN er at han er blitt frisk av tinnitus. Tidsskriftet: «Helheten er større enn summen av delene«.

Vogt har hele tiden hevdet at RN ikke ble startet av eller styres av LP-instruktører. Senere viste det seg at LP-instruktør Live Landmark var en av stifterne: Recovery Norge er en Lightning Process-organisasjon.

RN har drevet utstrakt lobbyvirksomhet for å få LP godkjent i det offentlige. Vogts medisinutdanning har utvilsomt hatt stor betydning for RN’s inngrep med myndighetene.

RN har også fungert som et PR-byrå for forskere. I løpet av snaue 2 år ble det bevilget 16 millioner kroner til studier på ME og Long Covid der RN har bidratt med «brukermedvirkning».  

Årsaken til endringene i RN sitt styre er foreløpig ikke kjent. Ny leder er Hilde Søndrol. Hun er forfatter og billedkunstner og har tatt LP-kurs hos Live Landmark.

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-syk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..