Sivilombudet kritisk til Trygderetten i ME-sak

Sivilombudet retter skarp kritikk mot Trygderettens behandlingen av en sak om uføretrygd.

Spørsmålet var om en ME-pasient hadde gjennomgått all hensiktsmessig behandling og om åpenbare grunner tilsier at arbeidsrettede tiltak ikke er hensiktsmessig, jfr. folketrygdlovens § 12-5.

Samtlige av legene som har utredet og behandlet pasienten har gitt uttrykk for at all hensiktsmessig behandling er forsøkt. Klagerens fastlege anser det som sannsynlig at ytterligere behandlingstiltak vil føre til en forverring av helsetilstanden.  

Etter at klageren søkte om uføretrygd, innhentet det lokale Nav-kontoret en uttalelse fra rådgivende overlege i Nav. Overlegen konkluderte med at alt av tilgjengelig behandling var forsøkt, at det ikke var utsikter til forbedring og at arbeidsrettede tiltak ikke var hensiktsmessig.

Nav Arbeid og ytelser avslo søknad om uføretrygd og mente det ikke var gjennomført konkret behandling knyttet til CFS/ME-sykdommen. Vilkåret om hensiktsmessig behandling ble derfor ikke ansett oppfylt. Kognitiv terapi og mestringskurs ble nevnt som eksempler på relevant behandling. Nav Klageinstans var enig og stadfestet vedtaket. Trygderetten stadfestet Nav Klageinstans’ vedtak i kjennelse i september 2022. Klageren sendte deretter en ny søknad om uføretrygd, som ble avslått av Nav Arbeid og Ytelser. Nav Klageinstans stadfestet avslaget i august 2023.

Nå har Sivilombudet vurdert saken.

Sivilombudet har spurt om Arbeids- og inkluderingsdirektoratets syn på hvor langt Nav og Trygderetten bør gå i å «overprøve» de medisinske vurderingene som er gjort av de behandlende legene. Ombudet mener at dersom man legger til grunn at de medisinske vurderingene er riktige, er det åpenbart at det ikke kan kreves at pasienten må gjennomgå ytterligere behandling for å oppfylle behandlingsvilkåret i folketrygdloven § 12-5:

«Et behandlingstiltak som kan føre til varig forverring av pasientens helsetilstand uten at behandlingen gir utsyn til forbedringer, er ikke hensiktsmessig.».

«Når behandling ikke er forsøkt fordi det vurderes som uforsvarlig av de behandlende legene, bør Nav og Trygderetten etter ombudets syn ha gode holdepunkter for å komme til en annen konklusjon, slik at behandlingen av uføresaken hos Nav ikke leder til at søkeren gjennomgår behandling som forverrer vedkommendes helsetilstand, mot helsefaglige råd.»

På denne bakgrunn mener ombudet at Nav og Trygderetten bør utvise forsiktighet med å overprøve de behandlende legenes vurderinger av pasientens tåleevne og potensialet for varig forverring av helsetilstanden:

«Det er i utgangspunktet helsevesenet som har ansvaret for behandlingen av en pasient. De som utreder og behandler pasienten, har også de beste forutsetningene for å vurdere hvilken behandling som er hensiktsmessig og forsvarlig.».

Sivilombudets konklusjon

Sivilombudet er kommet til at det ikke fremgår tydelig nok av Navs vedtak og Trygderettens kjennelse hvordan klagerens tåleevne er vurdert.

«Dersom Nav mener saken er tilstrekkelig opplyst og at vilkårene om gjennomgått hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak ikke er oppfylt, må det gis en konkret begrunnelse til klageren for hvorfor Nav har et annet syn på klagerens tåleevne enn de behandlende legene. Begrunnelsen må gjøre det mulig for klager å forstå hvorfor Nav vurderer klagers tåleevne annerledes enn de behandlende legene.».

Ombudet ber Nav følge opp uføresaken i samsvar med uttalelsen. Det bes om tilbakemelding innen 1. februar 2024.

Særregler for ME-pasienter

Stortinget vedtok høsten 2022 at særreglene om ME i folketrygdloven § 12-5 skulle fjernes. Årsaken var at disse ble brukt til forskjellsbehandling og urettmessige krav om «hensiktsmessig behandling» som betingelse for stønad. Særreglene ble fjernet i mai 2023. I november 2023 derimot,  ble det kjent at den aktuelle teksten var flyttet inn i en «Kunnskapsbank» i NAV og at endringene ble dermed var nullet ut. Les mer i Nettavisen: Raser mot NAV-svaret til regjeringen: – Jeg mangler ord.

Uttalelsen fra Sivilombudet kan få betydning for andre ME-saker i NAV. Les uttalelsen her: Sivilombudets uttalelse: SOM 2023-1068.

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS-  og Kvalitetsdirektør

Nå: ME-pasient og skribent

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..