FHI-sjef deltok på hemmelig ME-seminar; slettet spor.

I oktober 2022 hadde Morgenbladet et stort oppslag om et hemmelig ME-seminar som ble avholdt ved Universitetet i Oslo. Arrangøren, Lightning Process-forsker og professor i psykologi Silje Reme hevdet til Morgenbladet at politiet var i beredskap. Morgenbladet: Seminar for ME-forskere krevde vakthold og politiberedskap: – De forsøker å ta oss.

Politiet derimot, har opplyst at dette ikke er registrert i deres relevante systemer. De har også informert at Enhet Vest, som har ansvaret for Blindern og Majorstua, ikke har hatt noe kontakt med arrangør.

En av deltakerne på det hemmelige seminaret var forskningssjef i FHI Signe Flottorp. I forbindelse med en innsynsbegjæring kommer det frem at hun ikke har tatt vare på programmet som deltakerne kun fikk på papir på møtet. Flottorp har også slettet e-postene hun utvekslet med arrangør. Sletting av saksdokumenter er i strid med Offentleglova og Arkivlova. Se Sivilombudets uttalelse: Behandling av en klagesak om innsyn i slettede datafiler.

I forbindelse med innsynsbegjæringen tok Flottorp kontakt med arrangøren og fikk tilsendt invitasjonen og en sladdet versjon av programmet. Se invitasjonen til programmet her. Les her om: Chatham house rule.

Det stormet rundt Flottorp i desember 2022 da det ble kjent at hun – via private kanaler – hadde forsøkt å påvirke medlemmer i De nasjonale forskningsetiske komiteene (NEM) i forbindelse med klagesaken om etisk forhåndsgodkjenning av den kontroversielle Lightning Process-studien. Se Forskning.no: FHI-sjef prøvde å påvirke etisk godkjenning av ME-forskning og Forskning.no: Forsker om konflikten rundt ME: – Nærmest krigstilstand.

Flottorp har vært en aktiv støttespiller for LP-forskere i mange år. I 2020 forsøkte hun å presse NAFKAM til å trekke tilbake og beklage risikovurderingen av LP. En gjennomgående taktikk er å kalle ME-pasienter og andre forskere for «aktivister». Se Morgenbladet: Når folk ikke tar ME-syke på alvor må vi sette ned foten.

Silje Reme uttalte nylig til Khrono at LP-forskerne har fått en storm med anonyme innsynskrav: Helt absurd. Utspillet er del av den stadige svertingen av ME-syke. Det er ikke uten grunn at ME-pasienter vil ha kunnskap om forskningen deres. Innsynsbegjæringer har avslørt en rekke kritikkverdige forhold ved prosjektet: Nina Steinkopf i Khrono: Den stadige svertingen av ME-syke.

Flottorp er offentlig ansatt. Hennes oppgave er å forvalte forskning og kunnskap og om sykdom. Folkehelseinstituttet er avhengig av tillit i befolkningen. Flottorps aktivisme og hemmelighold rundt egne aktiviteter er problematisk og minner om sekterisk virksomhet. LP har mange likhetstrekk med en sekt: Er Lightning Process en sekt?

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidligere HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå: ME-syk

6 tanker på “FHI-sjef deltok på hemmelig ME-seminar; slettet spor.

  1. Tilbaketråkk: Storm av innsynskrav mot forskere; Hvilken storm, Khrono? | MElivet

  2. Tilbaketråkk: Nye avsløringer om hemmelig seminar – Life with ME by Sissel

  3. Tilbaketråkk: Sjeflege i NAV Marit Hermansen på hemmelig ME-seminar | MElivet

  4. Tilbaketråkk: ME-aktivisme | Diplodokus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..