Vi blir sykere av behandlingen deres. Hva forventer de? Takknemlighet?

Kompetansetjenesten for CFS/ME hevder de fleste pasientene blir friske av behandlingen deres. Dette sier de, uten å henvise til noe som kan dokumentere påstanden. Nå er de klaget inn til Statsforvalteren. Les mer i Nettavisen: Leger ved Rikshospitalet klaget inn for ME-påstander.

Ekstraordinære påstander krever som kjent ekstraordinære bevis. Her er en oversikt med 16 studier som viser at ME-pasienter blir sykere av gradert treningsbehandling og kognitiv adferdsterapi: J.T. Haugen: GET and CBT are ineffective or cause harm in ME patients. Dette er behandlingsmetodene Kompetansetjenesten anbefaler.

Her er en oversikt med 43 studier med 2-dagers sykkeltest der sykdomsforverringen måles objektivt: J.T.Haugen: CPET is an objective marker for PEM in ME patients.

En rekke lands helsemyndigheter har, uavhengig av hverandre, konkludert at ME er en kronisk, multisystemisk sykdom det ikke finnes en kur for: USA (2014), USA (2015), USA (2016), Nederland (2018), Belgia (2020), Storbritannia (2021), USA (2023) og Tyskland (2023). De har gått bort fra å anbefale slike behandlingsmetoder, nettopp pga. skadelige effekter.

Kompetansetjenesten mener visst at alle disse tar feil og at de selv, helt uten dokumentasjon – har rett?

ME-pasientene har fortalt om forverring i flere årtier. En stor, norsk studie har dokumentert at pasientene blir sykere i møtet med tjenestene. – Vi har eksempler i vårt materiale som vanskelig kan beskrives som noe annet enn rene overgrep, sier Fafo-forsker Anne Kielland til TV2.

Kompetansetjenesten har, med sin makt og påvirkningskraft, et ansvar for hvordan pasientene blir behandlet. At de lukker øynene for den vitenskapelige dokumentasjonen som foreligger, og til alt overmål fremstiller seg selv som ofre oppleves som et nytt overgrep.

Er det rart vi pasienter reagerer?

.

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-pasient og skribent

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..