Dette er ditt ansvar, Brenna

Det virker som arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er avskåret fra virkeligheten og ikke aner hva som foregår i sitt eget direktorat.

Stortinget har vedtatt at NAV skal slutte å presse ME-syke til behandlinger som kan øke sykdomsbyrden.

Nye undersøkelser viser at NAV fortsetter å presse ME-syke til behandlinger som kan øke sykdomsbyrden.

Åtte av Brennas partikolleger på Stortinget har fått detaljert informasjon om hva som foregår. Det er Bjørnar Skjæran, Per Vidar Kjølmoen, Anette Trettebergstuen og Torbjørn Vereide i Arbeids- og sosialkomiteen og Truls Vasvik, Kamzy Gunaratnam, Tove Elise Madland og Even A. Røed i Helse- og omsorgskomiteen.

10. mai 2024 fikk de, og 21 andre Stortingsrepresentanter tilsendt dokumentasjon som viser at NAV fortsetter å kreve tiltak som gjør ME-pasienter sykere: «Nav skader fremdeles nesten alle med ME«.

Jeg regner med de formidlet dette til arbeidsministeren?

Mímir Kristjánsson i Rødt har stilt skriftlig spørsmål i Stortinget og spurt om Brenna er klar over at behandlingsmetodene NAV krever kan være skadelig for ME-syke.

Dette har Brenna ikke svart på. Brenna forholder seg heller ikke til at Nav ikke har rettet seg etter Stortingets vedtak.

Det hun har svart er så fullt av feil og selvmotsigelser at det kan ta livsmotet fra en.

Brenna skriver som sant er at det finnes ingen kurativ behandling for ME. Brenna ser ikke ut til å forstå at det også betyr at det ikke finnes noen behandling eller tiltak som kan øke arbeidsevnen. Ingen steder i Helsedirektoratets veileder om CFS/ME står det at behandling kan øke arbeidsevnen.

Brenna skriver videre at «ingen skal tvinges til å gjennomføre tiltak som kan medføre forverring». Men det er jo akkurat det Nav gjør. Nav ignorerer fagmiljøene, overkjører fastlegene og Nav Arbeid og Ytelse overkjører lokale NAV-vedtak.

Det er bare noen uker siden enda en ME-syk fikk avslag på søknad om uføre. Hun var syk, men gjennomførte likevel behandlingene og arbeidsutprøvingen Nav krevde. Dette gjorde henne enda sykere, men NAV avslo likevel søknaden. Nå mister hun inntekten, og den svært dårlige helsen går ut over barna hennes. I et innlegg på Facebook spør hun om hun bør gjøre som NAV krever og la seg «behandle» enda mer.

.

Dette er et direkte resultat av at NAV ikke retter seg etter Stortingets vedtak.

Dette er ditt ansvar, Brenna.

.

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-syk og skribent

Én tanke på “Dette er ditt ansvar, Brenna

  1. Dette er trist å lese. Det kan virke som at man skal bli så syk at man ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Jeg gjennomførte selv rehabiliteringsopphold, ikke fordi NAV ba meg, men fordi jeg forsto at det kom de nok til å gjøre. Jeg ønsket jo også av alt i verden å bli bedre, og kunne gjenoppta litt arbeid. Dermed var det logisk for meg å dra på et slikt opphold, om det kunne gjøre meg bedre. Rehabilitering der jeg ble sendt, var trening og kognitiv terapi. Det var ikke en egen gruppe for de med ME. Det var mennesker med alle mulige diagnoser. De heiet meg frem i treningen, og ga meg svært motstridende råd om trening, intensitet og annet. Symptomøkning ble forklart som normale, og kun grunnet økt aktivitet. Det var bare å bite tennene sammen og fortsette. Jeg ble i epikrise beskrevet som flink, positiv og treningsvillig. Forverringen jeg fikk i etterkant ble enorm. Jeg ble sykere enn noen gang, og det er jeg ennå tre år etter.

    Jeg klaget inn stedet for de treningsrådene jeg fikk av lege på stedet, som gjorde meg så syk. I avslaget står det at legen der inne ikke har skrevet noe om rådene hun ga. Jeg blir beskrevet som en oppegående dame som selv har valgt å øke treningsmengde. Treningsopplegg blir beskrevet som «god medisinsk praksis». Så i følge sakkyndig så har jeg visst selv valgt å trene meg sykere. Det er min feil…

    Med andre ord, så ble jeg ufør. Jeg gjennomførte all anbefalt behandling. Da var jeg syk nok for ufør, min drøm om jobbretrett ble knust. Jeg hadde like fullt fått god behandling. Dette fordi en lege har skrevet sparsomme journalnotater. Det er det ikke uvanlig at lege på rehabilitering gjør, står det fra sakkyndig. Dermed er det treningspedagog fine ord om hvor flink og positiv jeg var, som blir vurderingen.

    Måtte denne behandling av syke mennesker ta slutt. Enten får pasienter beskjed om at de har aktivitetsangst. Eller får de skylden for forverring fordi de har gjort for mye (det de blir anbefalt). Håper en gang noen virkelig må skamme seg…

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..