Behandle barn med Lightning Process?

I 2011 skrev NRK om en 13-åring som forsøkte selvmord etter å ha tatt kurs i Lightning Process: NRK: Forsøkte selvmord etter ME-kurs. På det tidspunktet hadde LP-instruktørene i Aktiv Prosess hatt mer enn 250 barn og ungdom på kurs:

Skjermdump: Aktiv Prosess sine hjemmesider oktober 2011.

Det var overlege Vegard Bruun Wyller som fortalte familien til 13-åringen om Lightning Process. Wyller anbefaler fremdeles LP til ME-syke barn og unge.

7. juni 2018: Prof. Vegard B. B. Wyller holder foredrag på Catosenteret. Senteret tilbyr rehabilitering til ME-syke barn og unge etter henvisning fra offentlig helsetjeneste.

Helsedirektoratet og Forbrukertilsynet klassifiserer LP-instruktører som alternativbehandlere. Verden Helseorganisasjon, WHO, klassifiserer ME som en nevrologisk sykdom. Grunnleggeren av Lightning Process, Phil Parker derimot, mener at ME er noe man «gjør» og at når man gjør sykdommen er man i grøfta.  Hør Phil Parker:

“Whenever you find yourself in the pit, all you have to do is to use the process by saying Stop!” – min oversettelse: «Hver gang du befinner deg i grøfta, alt du trenger å gjøre å bruke prosessen ved å si Stopp!»

Han sier videre at: “Once you are putting the process into practice your ME really should be a thing of the past.” – “Når du har begynt å praktisere prosessen, burde ME’en din høre fortiden til.”

Psykolog Bente Dahl sammenligner metoden med karismatiske menigheters helbredelse av homofile: Nordlys (via ME Nytt) 6. oktober 2010: LP og helbredelse av homofile.

Professor i psykologi James C. Coyne skriver om en Lightning Process-studie som ble publisert i 2017, SMILE-studien:

«Christine Fenton, en pensjonert nestleder for to videregående skoler i Storbritannia, bemerker at hun var ansvarlig for barnevern i disse rollene. Hun uttrykte denne bekymringen om den grunnleggende konflikten i Lightning Process og prinsippene om beskyttelse av barn:

«LP-deltakere blir bedt om å ikke snakke med andre om det – holde på hemmeligheter – å rapportere positivt uavhengig av deres eget syn er forferdelig etter mitt syn. Barnevern har et hovedprinsipp at ‘hemmeligheter er ikke ok’ – hvis en voksen forteller en ungdom å holde på en hemmelighet er det en form for kontroll og skaper et miljø der overgrep lettere kan oppstå.»». (min oversettelse) «Parents should have been warned about unprofessional providers in Esther Crawley’s SMILE trial»

Erfaringer

Det er uvisst hvor mange barn og unge som har vært på LP-kurs siden 2011. I 2020 fortalte Jørn Bjørkli om sin erfaring da han lot sønnen delta på LP-kurs.

«Som pårørende kan jeg dessverre ikke si at jeg er stolt av at jeg betalte kr. 15.000,- for at min sønn fikk delta på kurset. Siden han var mindreårig den gangen, så fikk jeg være bisitter alle 3 dagene.

Som foreldre tror jeg de fleste gjør hva de kan for å hjelpe når barna blir rammet av sykdom – og det gjorde vi også.

Vi hadde lite kunnskap om ME og forsøkte å finne informasjon fra ulike fagmiljøer (sykehus, NAV, fastlege m.m) og ingen hadde konkret kunnskap om hva som var hensiktsmessig behandling. Den gangen var det svært lite forskning og vi fant mest «fornuftige» svar ved å lytte til professor Wyller, som mener at «ME skyldes en overfølsomhet i hjernen, hvor signaler fra omverden overtolkes fordi nervesystemet er i konstant alarmberedskap.»

En professor som er spesialist på området er det jo verdt å lytte til og kognitiv terapi var svært aktuelt som behandling den gangen.

Mange av de vi pratet med hadde hørt om Lightning Process (LP) (men ikke deltatt!) og anbefalte det sterkt.

I dialog med instruktørene på LP kurset fikk vi inntrykk av at det var vanskelig å komme med på kurset. Både fordi det var få plasser, men også fordi det var strenge opptakskrav. Det viktigste var at deltakeren ville bli frisk – noe som var en selvfølge for oss, men som tydeligvis ikke var en selvfølge for kurslederne.

I tillegg til skriftlig søknadsskjema – med stort fokus på om søkeren selv ville bli frisk – og påfølgende intervju, var det stor spenning fra vår side om vår sønn var «kvalifisert». Så dårlig som han var, var det jo ikke sikkert at han var i stand til å fortelle hvor sterkt ønske han virkelig hadde om å bli frisk, men gleden var stor når vi fikk bekreftet at han kunne få være med.

Vi ble fortalt at kurset gjorde deltakerne friske fra ME, men det forutsatte deltakernes egen vilje og innsats. Med min sønns sterke vilje og store pågangsmot var vi trygge på at det ikke skulle stå på han.

Når man er pårørende som søker å bistå sitt barn, skal ingen ting være uprøvd – men det var vanskelig å se at det sykdomsbildet som vi hadde fulgt over en tid kunne «helbredes» ved et 3 dagers kurs. Men hvilken skade kunne det gjøre? Live Landmarks bok var lest – og det hele virket uskyldig nok.

Som terapeut med tilleggsutdanning innen kognitiv teori var jeg trygg på at kognitiv terapi ikke gir bivirkninger – ettersom det handler om veiledning og støtte i bruk av metode – ikke press og tvang.

Men Lightning prosess var noe helt annet. Ufaglærte som hadde gått på kurs for å bli instruktører i metoder som virkelig handlet om press.

«Nå gjør du ME» er neppe den beste meldingen til en ungdom som lurer på hvorfor i alle dager han har blitt rammet av en uforklarlig, smertefull og livsbegrensende sykdom?

«Hvis du ikke blir bedre er det kun fordi du ikke bruker metoden riktig» – og dermed var det hans egen skyld at han lider av en alvorlig sykdom!

Skremmende opplevelse – for meg som pårørende. Hvor ille var det da for han som måtte gjennom dette?

Vi har gjort mange feil som pårørende – fordi vi ønsker å hjelpe. Å sende ham på LP kurs er en av de store feilene som har gitt meg mye dårlig samvittighet og skyldfølelse. Å utsette barnet mitt for LP opplever jeg som et overgrep – dessverre.»

(Teksten er delt med tillatelse.)

Her er hva en 10-åring i New Zealand opplevde:

Oversatt: «Instruktøren her i NZ var veldig aggressiv og beskyldte ham foran en gruppe voksne for ikke å ha blitt mirakuløst frisk om morgenen den andre dagen!»

Kanskje helsemyndighetene bør se litt nærmere på denne praksisen? Er det greit at helsepersonell anbefaler at barn og ungdom blir behandlet med alternativbehandling?

Les 17 andre pasienterfaringer her: Lightning Process er skadelig for ME-pasienter.

Oppdatert 27.03.2022 og 17.04.2022

Skrevet av Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå: ME-syk og skribent

7 tanker på “Behandle barn med Lightning Process?

  1. Tilbaketråkk: Mus fikk fibromyalgi etter blodoverføring – Life with ME by Sissel

  2. Tilbaketråkk: Treating children with the Lightning Process | MElivet

  3. Tilbaketråkk: Hva er Lightning Process? – Life with ME by Sissel

  4. Tilbaketråkk: ME-livets årskavalkade 2021 | MElivet

  5. Tilbaketråkk: Er Lightning Process en sekt? | MElivet

  6. Tilbaketråkk: Recovery Norges inngrep med myndighetene | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..