Alternativ behandling er behandling uten dokumentert medisinsk effekt. Det er ikke lov å reklamere for at alternativ behandling kan kurere eller helbrede sykdom.
Oppdateringen av retningslinjene innebærer bl.a. en bedre beskyttelse for ME-pasienter. Her er et utvalg aktuelle punkter:
- Med «alternativ behandling» menes helserelatert behandling som utøves utenfor helsetjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell. Behandling som utøves i helsetjenesten eller av autorisert helsepersonell, omfattes likevel av begrepet alternativ behandling når det brukes metoder som i all vesentlighet anvendes utenfor helsetjenesten.
- Behandlingen omfattes av definisjonen «alternativ behandling» selv om det finnes forskning som viser eller antyder effekt av betydning for pasienten.
- Forskriftenes regler gjelder for annonsering og markedsføring av enhver art og i ethvert medium.
- Alt som fremkommer i markedsføringen blir sett på som et utsagn fra annonsøren selv.
- Markedsføringen skal blant annet vurderes ut fra det umiddelbare inntrykk den skaper hos den jevne forbruker.
- Krav til nøkternhet: Det skal blant annet legges vekt på om markedsføringen kan bidra til å utnytte befolkningens mangelfulle kunnskap, for eksempel dersom det ikke opplyses om eventuelle uheldige skader eller uønskede effekter av behandlingen og:
- Det kan også være villedende dersom behandleren ikke opplyser pasienten om religiøse elementer som inngår i eller ligger til grunn for behandlingen, eller hvilke forklaringsmodeller eller virkelighetsoppfatninger behandlingen foregår innenfor.
- Noen beskrivelser av hva som kan oppnås, er så sterke at det i all hovedsak ikke vil være tillatt å benytte dem i markedsføring av alternativ behandling. Eksempler er: «Blir frisk» og ord som har et tilsvarende meningsinnhold.
- Det er en lang liste med konkrete sykdommer og lidelser som det ikke er tillatt å bruke i markedsføring, bl.a. myalgisk encefalopati (ME).
- Bruk av autoritative kilder er ikke tillatt. Eksempler er vitenskapelige studier eller forskning som omhandler behandleren eller den enkelte behandlingsform. Tilsvarende gjelder uttalelser, anbefalinger eller konklusjoner fra fagtidsskrifter, forskningsinstitusjoner og lignende.
- Det er ikke tillatt å bruke uttalelser hvor helsepersonell går god for en alternativ behandlingsform.
- Uttalelser fra fornøyde kunder, brukerundersøkelser og lignende kan heller ikke benyttes i markedsføringen. Forbudet gjelder også for henvisninger til artikler i ukeblad, dagspresse etc.
- Markedsføring av alternativ behandling av barn rettet mot voksne, og som spiller på dårlig samvittighet, frykt eller lignende, vil kunne være i strid med kravet til en nøktern beskrivelse av virksomhetens art.
- Medieaktører som trykker annonser på vegne av alternative behandlere kan også holdes ansvarlig for overtredelser av forskrift om markedsføring av alternativ behandling.
Live Landmark har i en årrekke holdt kurs i Lightning Process for ME-pasienter. Lightning Process har ikke dokumentert medisinsk effekt og i følge NAFKAM er Lightning Process ikke ufarlig.
Ser du brudd på retningslinjene kan du sende inn tips eller klage til Forbrukerombudet.
Nina E. Steinkopf
Tilbaketråkk: De friske blir ikke hørt! | MElivet
Tilbaketråkk: Vogt på ville veier | MElivet
Tilbaketråkk: Leger og kvakksalveri | MElivet
Tilbaketråkk: Nå må du ta ansvar, Live Landmark | MElivet
Tilbaketråkk: Dagbladet-journalistikk – en belastning for ME-syke (1) | MElivet