De friske blir ikke hørt!

Aftenposten hadde i går et fire siders oppslag med en kronikk av Henrik Vogt og et intervju av han og en gruppe tidligere ME-pasienter som er blitt friske som har gått sammen i et nystartet nettverk.

«Vi blir ikke hørt» sier legen med doktorgrad.
«Vi blir ikke hørt» sier sivilingeniøren og tidligere direktør i Forskningsrådet.
«Vi blir ikke hørt» sier bloggeren som tilbyr skreddersydde dietter til ME-pasienter.
«Vi blir ikke hørt» sier direktøren i Innovasjon Norge.
«Vi blir ikke hørt» sier forfatter og foredragsholder som kurser Nav, barnevern og helsevesen i bli-frisk-metoden sin. Som hun eier rettighetene på i Norge. Og har tjent et tosifret antall millioner på.

Hvem hører ikke?

Det er ganske frapperende å se denne gjengen klage sin nød over ikke å bli hørt, når Live Landmark har vært en av de største premissleverandørene i debatten de siste 10 årene. Et søk i Atekst ga meg nesten 300 treff som omhandlet bli-frisk-med-hennes-metode-artikler. Og da har jeg ikke telt med alle de hun har spinnet – der hennes klienter står frem som mirakuløst friske etter tre dager. Et år feiret hun ME-dagen med en kronikk der hun beskyldte mødre til syke barn for å opprettholde sykdommen. Jonas Gahr Støre har skrevet forordet i boka hennes. Det er overskrifter som “på tre dager ble hun frisk”, der hun uttaler at “[ME] kan gå veldig fort over om man får riktige råd”. Men som hun også sier; «resultatet er opp til hver enkelt».

Henrik Vogt er lege. En aktiv twitterlege som sådan. Hvem tror dere liker og retweeter det han skriver om ME? Leger. Psykologer. Psykiatere. Spesialister. Ledere i diverse organisasjoner. Det gjelder forøvrig hun som er nevnt ovenfor også.

Mangfoldet av disse folka har skrevet kronikk på kronikk og blogg på blogg. De har stilt opp i Allers og Hjemmet og flere av dem (og slik sett deres pårørende som også har skrevet under) livnærer seg på denne pasientgruppa.

Kronikken er så full av stråmenn at jeg får vondt i sjela. Det er flotters at de organiserer seg, og jeg tviler ikke på at de ønsker godt. Men de holder fremdeles på med påstander om at ME-pasienter skiller mellom fysisk og psykisk. Nå har jeg fulgt debatten i så mange år, og har til gode å se en ME-pasient ikke stille opp på mestringskurs, rehabilitering basert på tverrfaglig kognitiv tilnærming. Som ikke har spist brennesle, drukket sølvvann, og betalt nesten 20 000 for et tredagerskurs som lærer deg at du GJØR ME. Du GJØR ligging.

Disse 46 menneskene – hvorav ca. 10 har direkte eller indirekte økonomisk interesse i Lightning Process, og flere har økonomisk interesse i andre behandlingsmetoder – bringer ikke noe nytt inn i debatten. De gjentar det de har sagt i 10 år. Og de blir delt og likt og retweetet og sett og hørt. Men det eneste de rammer er alle ME-pasientene som ikke gjenkjenner beskrivelsen av virkeligheten, og som gang på gang blir utsatt for krysspress og ytterligere stigma. Hvem skal snakke for dem da? En pasientorganisasjon med én heltidsstilling?

For kort tid siden gikk Forbrukerombudet ut i media med at markedsføring av pasienthistorier er ulovlig for alternativbehandlere. Plutselig forsvant alle pasienthistoriene fra Live Landmarks Facebooksider. Men så dukker det opp pasienthistorier fra de som har blitt friske av LP på Recovery Norges Facebooksider isteden. Helt uangripelig all den tid de nå er en pasientorganisasjon.

Og om en dag eller to lanseres resultatene av en LP-studie i England, den såkalte SMILE-studien. Så jeg regner med det er like tilfeldig at Recovery Norge står frem i media helga før, som den gangen Landmark gikk ut i media rett før Haukeland publiserte sine resultater av Rituximab-studien.

 

Blir ikke hørt, liksom.

 

Skrevet av Line Evensen

9 tanker på “De friske blir ikke hørt!

  1. Tilbaketråkk: Vogt på ville veier | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.