Nå må du ta ansvar, Live Landmark

Live Landmark, hele Norges Lightning Process-instruktør, har med media i sin hule hånd klart å overbevise helseinstanser og NAV om at kursene hun selger kan helbrede ME-pasienter.

Hun sa det nok ikke akkurat sånn da. Hun informerte, med et smil, om at ME-pasienter har et valg. De kan velge å være friske, og det valget kan hun hjelpe med, til den nette sum av 16.000 kroner.

Opplegget går ut på å overstyre symptomer, si til seg selv og andre at man er frisk og å skriftlig bekrefte det ved kursets slutt. 100 % suksessrate der altså.

Ved å kalle opplegget for «mental trening» i stedet for «behandling» har Landmark unngått kravene i både Helsepersonelloven og Lov om alternativ behandling.

Smart, ikke sant?

Nå har imidlertid NAFKAM, Forbrukertilsynet og Helsedirektoratet slått fast at Lightning Process-instruktører er å regne som alternativ-behandlere. På NIFAB sin hjemmeside står det:

«NAFKAM, Forbrukertilsynet og Helsedirektoratet er enige i sine vurderinger av dette, og står fast på at Lightning Process oppfattes som helserelatert behandling som hovedsakelig foregår utenfor helsevesenet, fordi metoden tar sikte på å avhjelpe ulike helseproblemer, og kursene har et terapeutisk/ helserelatert mål der instruktørene fortolker pasientenes symptomer. LP-instruktører er derfor å anse som alternative behandlere som omfattes av reguleringen som framgår av loven og de tilhørende forskrifter.»

Dette medfører bl.a. at LP-instruktører må ta ansvar og at de kan straffes dersom noen blir sykere som følge av kurs i LP.

«Den som ikke er helsepersonell, og som ved medisinske inngrep eller behandling forsettlig eller uaktsomt utsetter noens liv eller helbred for alvorlig fare, enten ved selve behandlingen eller ved at pasienten på grunn av behandlingen unnlater å søke kyndig hjelp, straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder.»

Dette er en stor seier for hele pasientgruppen og kanskje en liten oppreisning for alle de ME-pasientene som har blitt sykere av LP.

I fjor ble Forbrukerombudets retningslinjer for markedsføring av alternativ behandling strammet inn og det medførte bedre beskyttelse for ME-pasienter.

Nå ser det ut til at vi endelig blir hørt og tatt på alvor av helsemyndighetene. Vi er ett steg nærmere riktig behandling og en kur. Gratulerer!

Skrevet av Nina E. Steinkopf

3 tanker på “Nå må du ta ansvar, Live Landmark

  1. Tilbaketråkk: Helsevesenet støtter mirakelpredikanter | MElivet

  2. Tilbaketråkk: Kompetansetjenesten og Recovery Norge | MElivet

  3. Tilbaketråkk: ME-pasientenes fortvilte kamp mot skadelig behandling | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..