Georg Espolin Johnson får fast stilling i Trygderetten

Georg Espolin Johnson er kjent for sine stigmatiserende uttalelser om ME. I dag har regjeringen utnevnt han til medisinsk kyndig rettsmedlem i Trygderetten.

Samme dag som Dagsavisen Fremtiden fortsetter å avsløre NAV’s skandaløse behandling av ME-syke kunngjøres det fra Statsministerens kontor ved Arbeids- og sosialdepartementet:

«Utnevning av konstituert medisinsk kyndig rettsmedlem Georg Espolin Johnson, nevrolog Sidsel Skretting og seksjonsoverlege Ole-John Botten til medisinsk kyndige rettsmedlemmer i Trygderetten med tiltredelse fra det tidspunkt departementet bestemmer.»

Nylig uttalte Georg Espolin Johnson til VG at ME er en motediagnose. På spørsmål om tilfriskning svarer han at: «Kanskje innebærer det store livsvalg……. å bytte partner. Flytte……lære å gi litt mer faen».

Georg Espolin Johnson var blant dem som signerte psykologspesialist i NAV, Nina Andresens opprop i Bergens Tidende i 2019: «Vil vi ha ME-bloggernes helsevesen?» – der ME-syke kalles «klikk-her-rebeller» og at «i den virkelige verden blir ME-pasienter friske».

Recovery Norge er en interesseorganisasjon som består av bl.a. Lightning Process-instruktører og noen av de fornøyde kundene deres. Georg Espolin-Johnson uttaler på Recovery Norge sine nettsider at «Selv om behandling av CFS/ME ligger utenfor NAVs ansvarsområde, er funksjonssvikt som følge av sykdommen svært synlig i NAV-systemet. Maktesløshet knyttet til ikke å kunne gjøre annet enn å observere lidelsen, er en påkjenning for mange NAV-ansatte. NAV kan og bør bidra til å spre vitnesbyrdene fra Recovery Norge til fastlegene».  Helsedirektoratet  klassifiserer Lightning Process som alternativbehandling.

Georg Espolin Johnson kritiserte også prof. Ola D. Saugstad i Aftenposten da han i 2017 skrev at kognitiv adferdsterapi ikke har effekt ved ME, og mener at Saugstad «fratar pasienter tilbud og håp».

Statsminister Erna Solberg uttalte til NRK i 2015 at helsevesenets behandling av ME-syke er en skandale. For tre uker siden møtte Erna Solberg ME-foreningen, og gav inntrykk av forståelse for den fortvilte situasjonen som pasientgruppen er i. I dag er Georg Espolin Johnson utnevnt av regjeringen til medisinsk kyndig rettsmedlem i Trygderetten.

Les Espolin Johnsons kronikk i Dagens Medisin der han sammenligner ME med hysteri, og forklarer sykdommen med «mentale prosessers utslag i kroppslige reaksjoner» og det som skjer når han blir nervøs og må tisse: Hvor er ME-pasienter så sinte.

I en sak i Trygderetten i 2006, der Georg Espolin Johnson var medisinsk kyndig rettsmedlem, ble avslaget på søknad om uføretrygd for en ME-pasient begrunnet med at retten mente «sosiale rammebetingelser» kunne være avgjørende for sykdommen.

Hvordan blir ME-pasienter som ser seg nødt til å ta saken sin til Trygderetten behandlet hvis de møter Georg Espolin Johnson?  Er han å regne som uhildet når han skal dømme i saker som gjelder ME?

 

Skrevet av Nina E. Steinkopf

 

Les om Rebecka – som fikk ME-diagnosen da hun var 5 år.

9 tanker på “Georg Espolin Johnson får fast stilling i Trygderetten

 1. Utnevnelsen av dr. Georg Espolin Johnson til medisinsk kyndig rettsmedlem i Trygderetten øker frykten for enda et stigmatiserende, krenkende og skremmende møte med helsevesenet for MEsyke.

  Likt av 2 personer

 2. Så ivrig som media er på å finne feil hos regjeringen om dagen, får vi tro at en regjeringsutnevnt trygderettsdommer med så ferske uttalelser bør være svært interessant.

  Likt av 1 person

 3. Nina, det er så absurd å tenke på: jeg kontaktet helsepersonell for å unngå å bli ufør, og når de presset meg så syk at jeg måtte ha hjelp til matlaging og hygiene, ble jeg mistenkeliggjort for å ville snylte trygd. Jeg ble for syk til å ta saken til trygderetten og det føles helt rart å si at det er jeg glad for idag når jeg ser hvor fryktelige holdninger som vises mot sånne som meg, uten at de ser meg.

  Ola D. Saugstad har alltid gitt meg håp om en bedre fremtid nettopp fordi han advarer mot at flere skal bli mye sykere slik jeg ble det. De som kritiserer Saugstad trenger å forstå hvor hardt ordene rammer: Jeg har erfart de tapsmessige konsekvensene. Kritikk mot Saugstad som prøver å beskytte mot ytterligere forverring og svært lavt funksjonsnivå, føles respektløst og avstandsskapende. Jeg setter pris på at mennesker som elsket det livet de hadde og kjempet for å beholde det livet, kan få føle litt mer varme og forståelse etter at de mistet evnen til å gjøre det som virkelig betyr.

  Likt av 2 personer

 4. Tilbaketråkk: Dagbladet-journalistikk – en belastning for ME-syke (2) | MElivet

 5. Tilbaketråkk: Avslag i Trygderetten på feil grunnlag (1) | MElivet

 6. Tilbaketråkk: ME-livets årskavalkade 2020 | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..