NAV avviser støtte til omstridt studie på alternativbehandling

Lightning Process-instruktør Live Landmark har informert helseminister Bent Høie om en studie på ME-pasienter, og skriver at «Vi er i dialog med et par kommuner og NAV ang finansiering.»  NAV avviser dette.

Live Landmark informerte i høst helseminister Bent Høie om «et samarbeidsprosjekt for økt kunnskap om effektive tiltak for tilbakeføring til arbeid». Det står om prosjektet at «Den randomisert kontrollerte studien på 110 voksne vil undersøke om tiltaket kan gi mindre plager, økt livskvalitet, økt funksjon og tilbakeføring til arbeid.»

Les mer om studien her:  Helsemyndigheter støtter forskning på kontroversiell alternativbehandling

På spørsmål til NAV om hvilke NAV-kontorer som bidrar med finansiering, eller annen form for støtte til prosjektet svarer Arbeids- og velferdsdirektoratet:

«Vi er ikke kjent med at NAV gir noen form for støtte til det omtalte prosjektet.  Det er ikke kjent for oss hvilke kommuner eller NAV kontor som eventuelt er involvert og i så fall på hvilken måte. Slik det er beskrevet i tidligere korrespondanse med dere, er det svært vanskelig å se for seg at dette på noen måte skal være knyttet til NAVs bruk av tiltak og virkemidler.»

NAV avviser også at kurset som psykologspesialist Nina Andresen holdt for NAV-veiledere, og kurset som hun skulle holdt for brukere med CFS/ME, har hatt noe å gjøre med Landmarks «samarbeidsprosjekt»: «Vi har ikke vært i dialog med Landmark».

NAV gjentar i en epost til meg i dag at Andresens kurs for brukere er avlyst, og skriver videre at «det er ingen planer om kurs for veiledere p.t.». NAV skriver ikke noe om årsaken til at kursene er avlyst.

Les mer om kursene her: NAV avlyser kurs for brukere med CFS/ME

Bakgrunnen for spørsmålet mitt om hvorvidt NAV støtter den omstridte studien er bl.a. at

Live Landmark skrev til Helsedirektoratet 16.september 2018:

 • «NAV involveres, gjennom et samarbeid med Arbeid og helse-gruppen på NTNU, og det forventes bidrag derfra til deltakelse på det mentale treningsprogrammet.»

I et internt notat i Helsedirektoratet fra 21. november 2018, «Vedr. forskning på metoden Lightning Process, ved Live Landmark» står det at:

 • «…..om Helsedirektoratet velger å sette sitt «stempel» på studien, slik Live Landmark ønsker, og som hun forteller at NAV setter som en forutsetning for at de skal samarbeide, så må det være en transparens i den prosessen med en vurdering av hvorfor vi har valgt ut akkurat hennes doktorgradsstudie til å være noe vi setter vårt offisielle stempel på.»

Helsedirektoratet skrev i en epost til Live Landmark 10. desember 2018:

 • «…..du kan gjerne sende oss en ny skriftlig henvendelse med revidert prosjektplan der du ber om de samme tingene som du presenterte i møtet, det vil si enten økonomisk prosjektstøtte fra oss eller støtte i den videre kontakten med NAV eller Forskningsråd eller andre forskningsfinansierende instanser.»

Helsedirektoratet skrev i et brev til Live Landmark 14. januar 2019:

 • «Når det gjelder ditt ønske om verbal støtte slik du har uttrykt ønske om å få fra Helsedirektoratet i forbindelse med prosjektet opp mot f.eks. NAV, kan du vurdere om dette bør sendes fra en av de samarbeidende instansene du har nevnt».

Folkehelseinstituttet gav sin støtte til prosjektet den 11. april 2019, og Helsedirektoratet gav sin støtte til prosjektet den 30. april 2019.

På spørsmål til NAV om det ikke stemmer dette som Live Landmark hevder, viser NAV i dag til informasjon jeg fikk fra NAV i forrige uke:

«Vi er ikke kjent med at NAV gir noen form for støtte til det omtalte prosjektet.  Det er ikke kjent for oss hvilke kommuner eller NAV kontor som eventuelt er involvert og i så fall på hvilken måte.  Slik det er beskrevet i tidligere korrespondanse med dere, er det svært vanskelig å se for seg at dette på noen måte skal være knyttet til NAVs bruk av tiltak og virkemidler.»

Og videre: «Vi har ikke vært i dialog med Landmark».

 

Skrevet av Nina E. Steinkopf

 

 

6 tanker på “NAV avviser støtte til omstridt studie på alternativbehandling

 1. Tusen takk, Nina, for nyttig informasjon, og en utmerket og uvurderlig oppfølging av denne tvilsomme prosessen fra Live Landmarks side. Oppløftende å se NAVs svar, og Helsedirektoratets (såvidt det kan se ut), ryddige behandling av saken.
  Mange av de som står i fare for å bli utsatt for Landmarks studieprosjekt (og relaterte «kurs»), kan inntil videre trekke et lettelsens sukk.

  Likt av 2 personer

 2. Tilbaketråkk: Helsedirektoratet avviser rolle i omstridt studie på alternativbehandling | MElivet

 3. Tilbaketråkk: Helsedirektoratet har aldri hatt planer om å ha rolle i omstridt studie | MElivet

 4. Tilbaketråkk: NAV avviser nok en gang å ha en aktiv rolle i omstridt studie | MElivet

 5. Tilbaketråkk: NAV innrømmer å støtte omstridt studie | MElivet

 6. Tilbaketråkk: ME-livets årskavalkade 2020 | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..