Kvakksalveri mot ME

Leder i Norsk forbund for Lightning Process instruktører, Kristin Blaker sine halvsannheter i Aftenposten 18. november 2022 om Lightning Process (LP) og ME kan ikke stå ubesvart.

LP-instruktører er ikke helsepersonell og metoden er klassifisert som alternativbehandling. Metoden ble utviklet av medisinsk klarsynt Phil Parker og består i å si «Stopp!» til symptomer. Kursdeltakerne blir fortalt at for at metoden skal virke må de fortelle seg selv og andre at de er friske.

Studien på 100 ME-syke fikk etisk godkjenning ved dissens i De nasjonale forskningsetiske komiteene – NEM. Stipendiaten, LP-instruktør Live Landmark, har økonomisk interesse i et positivt resultat. Hun skal selv godkjenne studiedeltakerne, hun skal selv behandle deltakerne og har selv vært med å stifte organisasjonen Recovery Norge (RN) som skal bidra med «brukermedvirkning». RN ble opprettet i forbindelse med at regelverket for markedsføring av alternativbehandling ble strammet inn og driver lobbyvirksomhet for å få metoden godkjent i det offentlige.

Lørenskog kommune er søkerinstans opp mot Forskningsrådet som bevilget 1.8 mill. kroner til prosjektet via ordningen Offentlig ph.d. til tross for at Landmark driver privat næringsvirksomhet. Hypotesen er at ME smitter sosialt og kun de mest motiverte får delta. Etter behandlingen skal deltakerne svare på spørsmål om de er friske. Studien er med andre ord rigget for et positivt resultat.

Beslutningen at Lørenskog kommune skulle være vertskommune ble gjort av kommunaldirektør Gry Røste. Både Røste og «forskningssykepleier» i Lørenskog Agnete Nygaard er tidligere LP-kunder av Landmark.

Studien er støttet av Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME, FHI og Helsedirektoratet. NAV skal stå for rekruttering blant sine brukere – som er avhengig av NAV.

I en invitasjon til å bidr økonomiskt til prosjektet, sendt 24 kommuner i Viken, er det ikke opplyst om negative effekter av kurset. I 2011 skrev NRK om en 13-åring som forsøkte selvmord etter ME-kurs. Psykolog Bente Dahl sammenligner LP med helbredelse av homofile. NAFKAM sin undersøkelse fra 2015 viser at 39 % ble sykere som følge av kurset og ME-foreningen sin undersøkelse fra 2012 viser at 80 % får stor forverring, forverring eller har ingen effekt.

WHO klassifiserer ME som en nevrologisk sykdom og britiske helsemyndigheter advarer mot å tilby LP til ME-syke. Derfor er det alvorlig at Blaker omtaler LP som et «kurs i stressmestring» som kan kurere ME. Det er på tide å være ærlig om kvakksalveriet LP. ME-syke fortjener bedre.

(Aftenposten takket nei til å publisere dette innlegget.)

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-syk og skribent

3 tanker på “Kvakksalveri mot ME

  1. Så skammelig av Aftenposten å ikke ta inn dette innlegget. Skjønner de ikke at dette er fakta. LP er i beste fall alternativ behandling, bare ikke for ME pasienter.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Omstridt NAV-lege til ME-konferanse | MElivet

  3. Tilbaketråkk: ME i media – høsten 2022 – Life with ME by Sissel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..