Omstridt NAV-lege til ME-konferanse

Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME har invitert rådgivende overlege i NAV, Gudleik H. Leir til en konferanse for helsepersonell.

I Fri Fagbevegelse sin artikkel 29. juni 2022 kan vi lese at rådgivende overlege i NAV, Gudleik H. Leir, forteller at «dersom ansatte klarer å dra til legen, kan de dra på jobb. Årsaken er, ifølge Leir, at arbeidstakere er pliktige å stille sin «restarbeidsevne» til disposisjon for arbeidsgiver selv når de er syke.

Nav-legen er også skeptisk til sin egen yrkesgruppe. I videoen går han så langt som å si: «Grip pasienten før legen gjør det. Har legen fått kloa i pasienten, er løpet kjørt.».

Gudleik Leir anbefaler arbeidsgivere å bestride sykemeldinger og å stanse sykepengene. Han sier at det gjøres «altfor sjelden».».

Se videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=cgC6Z6cn71w

Nå har Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME invitert Gudleik Leir til en konferanse for helsepersonell.

Utdatert syn

Kompetansetjenesten for CFS/ME ble etablert for å bygge opp og spre kompetanse om sykdommen til helsetjenesten, andre tjenesteytere og brukere, og har hatt definisjonsmakten på feltet siden 2012.

Den 1. desember 2022 arrangerer Kompetansetjenesten en konferanse for helsepersonell der deltakerne skal få kunnskap om diagnostisering, behandling og mestring ved CFS/ME etter en «biopsykososial modell». Se programmet her.

Kompetansetjenestens biopsykososiale tilnærming til sykdommen er utdatert. Stadig flere lands helsemyndigheter bekrefter at ME er en kompleks, kronisk medisinsk tilstand som påvirker de fleste kroppssystemer. Kognitive metoder og trening skal ikke benyttes som kurativ behandling.

Det er ikke hold i vitenskapen for at det er «psykososiale» årsaker til ME. På Arendalsuka i august 2022 uttalte proffessor og spesialist i pediatri Kristian Sommerfelt at «biopsykososialt» som forklaringsmodell ved ME er «reint pisspreik». Se video fra 16:40 min.

Kompetansetjenesten anbefaler fremdeles trening som kurativ behandling. En oversikt over 14 studier publisert siden 2015 viser at disse metodene kan være skadelige.

Kompetansetjenesten støtter også en planlagt studie der ME-syke skal behandles med kvakksalveri. Hypotesen er at ME smitter sosialt, pasientene skal si «Stopp!» til symptomer og «slutte å gjøre ME». NAV skal stå for rekruttering blant sine brukere.

Les mer i Fri Fagbevegelse 5. juli 2022: Rødt raser etter avsløringer om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb,

13. oktober 2022: – Når du kommer inn på Nav, føler du deg nesten som en kriminell,

og 26. oktober 2022: ME-syke Maren fortalte om sin kamp mot Nav-systemet: Nå vil Rødt ha endring: «ME-syke blir møtt med mistenkeliggjøring og mistro fra både helsevesenet og Nav. De må gjennomgå behandlinger som gjør de sykere for å få uføretrygd. Ni av ti ble sykere etter arbeidsprøving.».

Rødt, SV, Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) har fremmet et forslag som skal sikre at ME-syke ikke blir diskriminert i møte med trygdesystemet. Forslaget skal behandles i Stortinget torsdag 24. november 2022.

I et innlegg i Dagens Medisin tar jeg til orde for at ME-syke må få en egen Kompetansetjeneste. Dersom situasjonen for ME-syke skal bedres er det essensielt å få på plass en ny kompetansetjeneste. Hvis ikke er vi like langt.

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-syk

Én tanke på “Omstridt NAV-lege til ME-konferanse

 1. Bra og viktig innlegg, som vanlig, Nina!

  En interessant ting å nevne angående Gudleik Leir, er at han i foredraget sitt stadig viser til Machiavelli og bruker ham som en slags fasit i hvordan arbeidsgivere burde forholde seg til sykemeldte. For de som ikke kjenner Machiavelli er han en italiensk tenker fra renessansen som er svært kontroversiell, med veldig god grunn. Det han primært er kjent for er Fyrsten, en bok som i praksis er en guide til maktpersoner, for hvilke strategier de skal bruke for å tvinge gjennom sin egen vilje og få gjennomslag for den, uten å ta hensyn til moral eller etikk. Manipulasjon, trusler og løgn er blant de virkemidlene Machiavelli går god for, i maktpersoners kamp for å få gjennomslag for sin vilje. Et av prinsippene han er kjent for er blant annet at moral ikke har noe å gjøre med politikk.

  Machiavelli er så notorisk for sine uttalelser i denne boken, at han faktisk har blitt brukt som navnet på et personlighetstrekk som utgjør en tredel av den «mørke triaden», sammen med psykopati og narsissisme. Her er hvordan personlighetstrekket, kalt Machiavellisme, beskrives på Wikipedia: «Machiavellisme er preget av manipulering og utnyttelse av andre, fravær av moral, ufølsomhet og fokus på egeninteresse.[12]»

  Da jeg så innlegget med Gudleik Leir husker jeg at jeg merket meg at han sa (fritt etter hukommelsen): «Da jeg hadde lest Fyrsten, så sluttet jeg på studiet, da hadde jeg alle svarene jeg trengte».

  Det er interessant at en mann som har dette menneskesynet, og et såpass fraværende moralsk kompass, er blitt ansatt i NAV. Jeg lurer på om det gjenspeiler organisasjonskulturen og menneskesynet som råder der? Det egentlige hovedformålet til NAV er jo å sikre økonomisk trygghet for kronisk syke mennesker som av helsemessige grunner ikke kan levere det arbeidslivet forventer av en ansatt. Man skal ikke bruke Machiavellis teknikker og hans moralsk fordervede filosofi på kronisk syke mennesker som er i sin livs mest sårbare situasjon, og frykter for sin økonomiske framtid.

  Jeg skjønner ikke hvordan noen tenker at dette er greit, og jeg skjønner ikke hvordan Kompetansetjenensten, som allerede er svært upopulære blant 80-90% av alle som har diagnosen, kan begå en så stor strategisk blunder som å invitere denne mannen til et foredrag om akkurat ME. Går de aktivt inn for å bli mer upopulære? Hvor ustrategisk og umusikalsk er det egentlig mulig å bli?

  Et annet eksempel på mildt sagt problematiske holdninger i NAV, er hvordan en rådgivende overlege som er ansatt i NAV Oslo likte en kommentar fra en av de mer ekstreme medlemmene i Recovery Norge, om at «ME-foreningen har kollektiv Münchausen Syndrome» [sic]. Dette ligger ute på Live Landmarks timeline og kan sjekkes opp for den interesserte, for øvrig. Det at man kan like en sånn kommentar og fortsatt få jobb som rådgivende overlege hos NAV er for å si det rett ut direkte skremmende.

  FAFO og Sintefs funn om symbolsk vold mot ME-syke i trygdesystemet og helsevesenet blir stadig mer valditert, sånn jeg ser det. Da jeg først hørte om det tenkte jeg at symbolsk vold var en veldig sterk formulering, men jeg blir bare mer og mer overbevist om at det bare er en ærlig beskrivelse av et system som har kjørt seg fast i et destruktivt spor. Et system hvor det er en utbredt og normalisert forakt blant enkelte, rettet mot pasientgruppen man får betalt for å hjelpe.

  Det positive oppi alt dette er jo at det dokumenteres så grundig. Og dette vil jo selvfølgelig være tilgjengelig for ettertiden. Der hvor folk tidligere kunne sluppet unna med dette, kan man nå takket være internett få dokumentert dette, mens det skjer. I fremtiden vil det bli veldig vanskelig å sno seg unna ansvaret her.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..