Kvasivitenskap på Sykepleierforbundets fagkveld

Sykepleierforbundet har invitert en motivasjonstaler som driver kynisk markedsføring av et kvasivitenskapelig selvhjelpskurs til å holde foredrag på en fagkveld. Både sykepleiere og pasienter reagerer og håper forbundet vil snu.

12. mai er den internasjonale sykepleierdagen. I den anledning arrangerer Sykepleierforbundets fylkeslag Vestland en fagdag for sine medlemmer og har invitert Lightning Process-instruktør Live Landmark til å holde foredrag. I invitasjonen står det at Landmark «snakker til hjernen, hjertet og magefølelsen. Hun inspirerer hver enkelt til å ta ansvar for seg selv gjennom enkle teknikker der latter og humor er effektive virkemidler.».

Lightning Process (LP) er et kvasivitenskapelig selvhjelpskurs basert på neurolingvistisk programmering og selvsuggesjon. Phil Parker som utviklet metoden er healeren som har «evner til å gå inn i andre menneskers kropper for å hjelpe dem i deres helbredelse».

Selve metoden består i å fortelle seg selv og andre at man er frisk. Når symptomer oppstår, skal man ta to steg til venstre, strekke frem armen og si «Stopp!». Dette skal gjentas til symptomene forsvinner. For ME-pasienter fører det til at de presser seg ut over tålegrensene med dertil sykdomsforverring.

I motivasjonsforedraget deler Landmark sin egen erfaring med en stressrelatert sykdomsperiode, at hun ble frisk ved hjelp av «emosjonsregulering» og kommer med en rekke udokumenterte og kvasivitenskapelige påstander om sykdommen ME. Foredraget er i realiteten en tre kvarters lang reklame for LP. Publikum skal inspireres til å ta ansvar, endre tankegangen og si Stopp! til problemene sine – akkurat slik man lærer på kurset Landmark tilbyr. Kurset markedsføres spesielt mot sykdommen ME.

Det er gledelig at Landmark ble frisk. Problemer oppstår når man overfører egen erfaring til en hel pasientgruppe.

Narrativet at man kan tenke seg frisk er besnærende, men bidrar til feil behandling og stigmatisering av ME-syke. Ideen at det er nyttig å presse grenser strider mot det man vet om at ME-pasienter opplever en fysiologisk, objektivt målbar, unormal reaksjon på anstrengelse. I ME-foreningens rapport om de sykeste pasientene er det beskrivelser av pasienter som ble lagt inn på sykehus og ble nektet hjelp og hjelpemidler med begrunnelse at de «hadde godt av å prøve». Dette tyder på at denne tilnærmingen er utbredt blant mange som jobber innen helsevesenet og illustrerer hvorfor Landmarks narrativ er skadelig. Det kan føre til at sykepleiere gjør feil i pleien, ut fra falske forutsetninger og feil informasjon.

Ny, biomedisinsk forskning viser at ME er en er en kompleks, kronisk medisinsk tilstand som påvirker flere kroppssystemer. Britiske helsemyndigheter advarer spesielt mot å tilby ME-pasienter LP.

Psykolog Bente Dahl sammenligner metoden med karismatiske menigheters helbredelse av homofile. I 2011 skrev NRK om en ME-syk 13-åring som forsøkte selvmord etter å ha deltatt på kurs. NAFKAM sin rapport fra 2015 viser at 39 % av kursdeltakere med ME opplevde sykdomsforverring.

Lege Nina Werring Lie var på LP-kurs i 2018 og uttalte til Fædrelandsvennen at av alt hun har prøvd var LP det hun opplevde som mest kynisk. Hun følte seg presset til å tro og fortelle at hun var frisk, på tross av symptomer. Hun måtte til slutt innse at det var et selvbedrag.

Både sykepleiere og ME-pasienter har reagert på at Sykepleierforbundet har invitert Landmark til å holde foredrag. Mange er opprørt og sykepleier og ME-syke Renate Øvreseth skriver på Facebook at hun er både skuffet og provosert.

Det er ikke første gang det kommer sterke reaksjoner på at Landmark inviteres til å holde foredrag. I 2010 holdt Landmark foredrag ved en ME-konferanse på Universitetssykehuset i Nord-Norge. Lightning Process var en del av programmet og det utløste et sinne uten sidestykke.

I 2017 holdt Landmark foredrag på et seminar for Hjelpekilden. Hjelpekilden er en frivillig organisasjon som yter hjelp og støtte til mennesker i problematiske bruddprosesser med religiøse miljøer. I referatet står det:

«Det viste seg snart at hennes metode, Lightning Prosess, hadde store likheter med metoder som blir brukt i karismatiske religiøse miljøer. Dette førte derfor til store reaksjoner hos de av våre deltagere som hadde bakgrunn fra karismatikk, og foredragsholderen valgte å avbryte sitt innlegg som følge av deltagernes skepsis.».

Da Landmark var invitert til å holde foredrag da Handelshøyskolen ved Høgskolen i Sørøst-Norge skulle åpnes i 2017 skrev professor James Godbolt: «Etter mitt syn er det både flaut og komisk at det nye fakultetet skal åpnes med en «motivasjonstime». Jeg vil hevde at vi som jobber ved høgskolen stort sett er svært motiverte og dessuten fornuftige og tilpasningsdyktige folk som finner løsninger på nye utfordringer. Det er helt nødvendig, for det er definitivt nye tider ved høgskolen. Men at det skulle bli new age, hadde jeg ikke forestilt meg i mine villeste fantasier.» Khrono: Halleluja på høgskolen.

Jeg tror alle sykepleiere oppriktig ønsker å hjelpe pasientene, men for å gi riktig hjelp må man ha riktig og oppdatert informasjon om sykdommen det gjelder. Effektive, moderne helsetjenester forutsetter respektfullt samarbeid mellom helsetjenester og syke, ikke mer objektivering. Etter to ekstremt tøffe år med pandemi fortjener sykepleiere en fagdag med foredrag holdt av kvalifiserte fagfolk og informasjon basert på solid, vitenskapelig dokumentasjon. Vi er mange som håper forbundet vil snu.

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

Nå; ME-syk og skribent

Oppdatert 8. september 2022

3 tanker på “Kvasivitenskap på Sykepleierforbundets fagkveld

 1. Lurer på om det er «Fra press til prestasjon»-foredraget hun kommer til å holde eller om det er fra et av de andre foredragene hennes. Noen som vet? Akkurat det nevnte foredraget ligger jo ute for den skuelystne. Dette foredraget presenteres jo som et foredrag som skal gi folk verktøy til å mestre stress bedre. I praksis ser det jo like mye ut som et markedsføringsforedrag for hennes tilnærming til ME og LP.

  Har faktisk hørt en lege som var skråsikker på at ME-syke hadde tenkt seg syke. Hva var bakgrunnen for denne overbevisningen? Hun hadde vært på foredrag med en dame som mente at hun hadde tenkt seg syk, og så senere tenkt seg frisk fra ME. Veldig nærliggende å tro at denne damen var LL. Og denne legen hadde tydeligvis ikke nok kritisk sans eller kunnskapsgrunnlag til å stille spørsmålstegn ved dette. LLs fortolkning ble automatisk til fasiten. Hadde man enda kunnet stolt på at fagfolk i helsevesenet fikk til å resonnere som oppegående mennesker og bruke den kritiske sansen sin til å skille mellom troverdige kilder og mindre troverdige kilder, hadde ikke dette vært så ille. Men som vi ser utallige eksempler på – det kan vi jo ikke.

  LL får i praksis betalt flerfoldige titusen for å markedsføre sin hjemmesnekrede hypotese om ME og LP-virksomheten sin, ovenfor en relevant målgruppe (helsevesenet). Hun får altså betalt for å reklamere!

  Dette er det også mange som har antatt at er den egentlige planen bak det å lage et «gratis kurs» for kommunene etter LP-studiens positive resultater (ikke vits å lure en gang her, med LL bak spakene er det ingen sjanse for at ikke de blir det). At dette gratiskurset i praksis vil være en slags salespitch mer enn nyttig informasjon, som kanskje gir pasienten følelsen av at de ønsker å vite mer. For å få vite mer må de selvfølgelig betale for det fullstendige LP-kurset.

  Altså at de bruker det kjente trikset innen markedsføring at de gir en «freebie» for å gi kunden kjennskap til produktet, samt skape interesse og nysgjerrighet. Kunder som i utgangspunktet ikke hadde giddet å bruke penger og energi på det, sier ja fordi det presenteres som gratis. Og hvem liker vel ikke gratis ting? Men det denne gratisprøven i praksis skal, er ikke å hjelpe kunden eller løse problemet, men heller å trigge nysgjerrighet og gi personen følelsen av at dette er noe de burde kjøpe. For å få tilgang til hele produktet, må de selvfølgelig ut med en masse penger. Det hadde jo i så fall vært ganske genialt fra et markedsføringsperspektiv.

  Tenk om LP-instruktørene hadde vært like flinke på å faktisk behandle ME, som de er på salg/markedsføring? Da hadde nok ME-debatten sett ganske annerledes ut. Folk hadde faktisk blitt friske, og LP-tilhengerne hadde ikke møtt en massiv vegg av motstand, men heller fått gratis markedsførere, fordi man hadde villet dele dette som hadde hjulpet en selv. Men sånn er det jo ikke. Folk føler seg lurt etter å ha betalt i dyre dommer for LP. De som er ærlige med seg selv skjønner jo at det produktet de har kjøpt, på ingen måte står i stil med det de har blitt lovet. Og når man ikke får disse fantastiske resultatene? Jo, da blir man selv gitt skylden. Metoden er nemlig ufeilbarlig! Ikke rart mange er frustrerte og oppgitt. Jeg tror faktisk det er langt flere tidligere LP-kursdeltakere i ME-foreningen enn i Recovery Norge, og det burde jo få noen varsellamper til å blinke…

  Bare for å ta et eksempel på hvor enormt denne metoden er oversolgt, se på disse uttalelsene fra Phil Parker (opphavsmannen bak konseptet) som jo også er dømt i engelsk rett for villedende markedsføring:

  https://www.bt.no/nyheter/innenriks/i/xJz1V/lett-aa-bli-kvitt-me

  Mannen er jammen ikke beskjeden!

  Liker

 2. Skader ME pasientene og gir sykepleiere et fordreid bilde av sykdommen ME.
  ME er en fysisk sykdom som ingen kan tenke eller ønske seg frisk av. Forskning har bevist dette flere ganger. At noen ikke vil godta dette bør ikke gå ut over en pasientgruppe som virkelig lider nok fra før av.

  Liker

 3. Tilbaketråkk: ME-livets årskavalkade 2022 | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..