24 fagfolk opprettholder myter om ME

I et debattinnlegg i Aftenposten 9. november 2021, «Debatten om ME er ikke over!»,  leser vi at den delen av den faglige striden på ME-feltet, som nå har fått sine hypoteser om sykdommen endelig underkjent, stritter imot vitenskapelige fremskritt.  

Det er en myte det prof. Vegard B. B. Wyller og hans 23 kolleger hevder at «Vår egen tolkning og bearbeiding av opplevelser og erfaringer kan endre fysiologien…». Det er begrenset bevis for denne utbredte troen at psykoterapi endrer kroppen så vel som sinnet, jfr. psykolog Tomasz Witkowski, The Research Digest i 2019.  

Det er også en myte at treningsterapi har positiv effekt ved ME. Amerikanske helsemyndigheter fjernet råd om terapi og trening som behandling i 2017. Engelske helsemyndigheter gjør nå det samme i nye retningslinjer. Det er basert på vurdering av kvaliteten på 236 studieutfall med kognitiv adferdsterapi og gradert treningsterapi som behandling ved ME. Kvaliteten vurderes som LOW for hhv. 19 % og 11 % og VERY LOW for hhv. 81 % og 89 %. Ingen av studiene er av akseptabel kvalitet.  

Det er urovekkende at disse 24 fagfolkene fortsetter å ignorere negative erfaringer som følge av treningsterapi. Det er et stort antall studier som faktisk dokumenterer sykdomsforverring som følge av belastninger, jfr. oversiktsartikler av Jørn Tore Haugen, 2021: «GET and CBT are ineffective or cause harm in ME-patients» og «CPET is an objective marker for PEM in ME-patients«.

Paradigmeskiftet er et faktum. Debatten er over. Nå må det bli slutt på at ME-pasienter utsettes for skadelig behandling. 

Skrevet av
Nina E. Steinkopf 

Tidligere HMS- og Kvalitetsdirektør 

Nå: ME-syk og skribent

3 tanker på “24 fagfolk opprettholder myter om ME

  1. I artikkelen hevdes det at:

    » Vi vet at hverken kognitiv terapi eller gradert treningsterapi er vidunderkurer, men vi vet også med sikkerhet at det noen ganger virker.»

    Dette er direkte feil. Vi vet slettes ikke «med sikkerhet» at det noen ganger virker. Det vi vet er at noen har blitt friske etter slik behandling, men vi vet IKKE at det er behandlingen som har gjort dem friske. Da hadde vi hatt en kur for ME, og det har vi ikke.

    Likt av 1 person

  2. Tilbaketråkk: ME-debatt i Norge – 2021 – Life with ME by Sissel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..