Nei Malt, ME er ikke en «somatoform lidelse»

Den 9. oktober 2017 arrangerer Oslo Universitetssykehus fagseminaret «Somatoforme lidelser – en kunnskapsoppdatering for klinikere»

Somatoforme lidelser er «kjennetegnet ved at legemlige symptomer dominerer pasientens plager uten at legemlig sykdom kan påvises, samtidig som man finner holdepunkter for at psykologiske forhold er av avgjørende betydning for symptombildet» (Store Norske Leksikon)

En somatoform lidelse innebærer med andre ord at pasienten har psykiske eller psykososiale plager, men opplever dem som somatiske (fysiske) plager. Transformasjonen fra psykiske plager til opplevd somatiske symptomer kalles somatisering.

En annen beskrivelse finnes her: «Overdreven oppmerksomhet, tanker, følelser, bekymring om fysiske symptomer kan føre til hyppige legebesøk»

Moderator for fagseminaret er psykiater Ulrik Fredrik Malt.

Malt har bl.a. skrevet boken «Psykiatri» som er pensum for medisinstudenter og der stod det i en tidligere utgave at Myalgisk Encefalopati (ME) er det samme som nevrasteni.

ME har WHO-diagnosekode G93.3 i kapittelet for nevrologiske sykdommer. Nevrasteni har koden F48.0 i gruppen psykiske lidelser. Denne feilen ble påpekt i Tidsskriftet i 2004.

Malt er uenig i kritikken og skriver bl.a. at «Korrekt bruk av ICD-10 forutsetter imidlertid at man kun bruker denne diagnosen når det er positive funn og holdepunkter for at det faktisk er en sykdom i nervesystemet (G-kategorien i ICD-10).»

 

Etter min mening har Malts oppfatninger bidratt til at helsepersonell blander sammen ME med andre utmattelsestilstander og anser ME som en psykisk lidelse, med dertil feilbehandling og ofte forverring av sykdommen.

Malt har uttalt om ME at: «Felles for denne type sykdommer er at de blir en slags ”epidemier” eller ”motesykdommer” som sprer seg via sosial ”smitte”.»

I Tidsskriftet, i artikkelen «Funksjonelle somatiske lidelser – en oversikt» (2002), skriver Malt: «Jo flere somatiske symptomer en person klager over, desto større er risikoen for at vedkommende har en psykiatrisk lidelse.»

ME var også tema på seminaret «Hva er normal atferd?» i regi av Universitetet i Oslo i 2014 – der Malt var møteleder. Jørgen Jelstad har skrevet om dette i bloggposten «Finnes det en egen ME-personlighet»

 

Men tilbake til fagseminaret «Somatoforme lidelser» som går av stabelen nå i oktober:

Sykdommer som skal diskuteres er hypokondri, panikklidelser, irritabel tarmsyndrom, fibromyalgi og urinveisinfeksjon. (Ja du leste riktig; urinveisinfeksjon).

I tillegg er MUS (Medisinsk Uforklarlige Symptomer) et eget kapittel på litteraturlisten, og der er ME hovedtema. 

Fremdeles blir altså leger, psykologer og spesialsykepleiere fortalt at ME er en psykisk lidelse.

Dette er vranglære. ME er ikke MUPS.

ME ble registrert som en nevrologisk sykdom av WHO i 1969 med diagnosekode G93.3 og er hverken «uforklart» eller «uforklarlig».

Canada-kriteriene, som gjelder her i Norge, krever bl.a. at psykiske plager utelukkes før diagnosen kan stilles.

Det finnes en rekke sykdommer der man ikke kjenner årsaken, og hvor det ikke finnes såkalt objektive funn eller en biomarkør, uten at de blir ansett som «somatoforme». Andre kliniske tilstander der pasientens symptombeskrivelse er tilstrekkelig for å kunne stille en diagnose er for eksempel sinusitt, migrene og fordøyelsesplager.

At årsaken til sykdommen ikke er avdekket enda, betyr ikke at den er «medisinsk uforklart» eller «somatoform».

ME-foreningen skrev Begrunnelser for at ME ikke hører hjemme i kategorien MUPS i 2008.

Les mer om hvorfor ME ikke er MUPS her og om Symptomer, tegn og funn av lege Sidsel Kreyberg, ME-registeret her.

En rapport fra Institute of Medicine er utarbeidet av 15 tungvektere innen forskning og de har gjennomgått mer enn 9000 fagfellevurderte forskningsrapporter.

Rapporten slår fast følgende:

«Årsaken til ME/CFS er ukjent, men symptomer kan utløses av en infeksjon eller andre prodromale hendelser som immunisering, bedøvelsesmidler, fysiske traumer, eksponering for miljøgifter, kjemikalier og tungmetaller og, sjelden, blodoverføringer.»

Ikke ett ord er nevnt om psykiske, mentale, følelsesmessige årsaker.

Forskning fra inn- og utland har avdekket biologiske funn:

Japanske forskere har funnet tegn på betennelse i hjernen hos ME-pasienter, det er funnet at ME-pasienter har et løpsk immunforsvar  og her, i tillegg til forstyrrelser i metabolismen og endret tarmflora.

Her er en oversikt: https://paradigmchange.me/me/abnormalities/

Prof. Olav Mella som er en av lederne av den norske multisenter-, dobbeltblindede og placebokontrollerte fase 3-studien på Rituximab, uttalte til TV2-nyhetene i januar i år at:

«Det de samlede funn i den studien vi nå har publisert viser, er at ME er en sykdom som ikke sitter mellom ørene til pasientene, men faktisk er i pasientenes sitt blod.»

Det må være et minimumskrav at leger og psykiatere forholder seg til Canadakriteriene, og at helsepersonell holder seg oppdatert på ny, internasjonal forskning.

At ME er tema på dette seminaret er en skandale. Ledere i helsevesenet fortsetter ufortrødent med sin vranglære og helsepersonell blir fortsatt opplært til å tro at ME er psykisk.

Nå bør både helsepersonell og pasienter protestere!

 

Nina E. Steinkopf

5 tanker på “Nei Malt, ME er ikke en «somatoform lidelse»

  1. Tilbaketråkk: Ekte ME | MElivet

  2. Tilbaketråkk: Professor Malt burde vite bedre | MElivet

  3. Tilbaketråkk: Underskriftskampanje: Ledelsen i Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME må gå! | MElivet

  4. Tilbaketråkk: Nei! ME er ikke MUPS! | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..