ME-gåten er løst!

ME-pasienter verden over jubler. Endelig er ME-gåten løst.

Overraskende nok er det en fotballspiller, Arild Berg, som har løst gåten. Og behandlingen er overraskende enkel: ME-pasienter må slutte å begeistre seg over fotball og begynne å anstrenge seg litt.

Det er ennå usikkert om alvorlighetsgraden av sykdommen har sammenheng med hvor mye man begeistrer seg over fotball – f.eks. har undertegnede vært alvorlig rammet i 5 år og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har ikke tenkt på fotball mer enn tre ganger de siste 10 årene. Andre som er mildere rammet har vært begeistret over fotball langt oftere. Det er mulig det er selve begeistringen som fører til ME og da har jeg nok mer på samvittigheten.

Det utrolige med dette gjennombruddet er at Arild Berg ikke har medisinsk utdannelse. Og til tross for dette har han helbredet et titalls mennesker.
De vitenskapelige metodene hans har vært noe «alternative». Men han har altså forsket på seg selv og sånt blir man jo ekspert av. Han er nå en av kun to ME-eksperter i hele Norge.

Hvilke diagnosekriterier han legger til grunn for sin forskning er uvisst, men det er ikke så nøye. Vegard Bruun Wyller som har forsket på ME minst like lenge som Berg syns nok ikke heller det er så viktig med diagnosekriterier. Wyller lærte av noen psykiatere på 90-tallet at ME-pasienter har en spesiell type personlighet og det stemmer jo. Det samme har de som lider av Multippel Sklerose. Og folk med krøller selvsagt. Psyke og soma henger jo sammen.

At forskjellige diagnosekriterier også gir forskjellige prevalenstall er uvesentlig i denne sammenheng. Om det er 0,02 % eller 0,2 % av befolkningen som rammes er en bagatell. For hva betyr vel en null fra eller til? Null er null.

Preben Aavitsland som i årevis har hatt det morsomt med å opplyse at Lars Monsen ikke har «ekte borrelia» reagerer nå med all rett på de som mener at Arild Berg ikke kan ha hatt «ekte ME».

 

Vogt

Ja, for Berg har jo hatt «ekte ME» – ingen tvil om det. For selv om kardinalsymptomet ved ME er Post Exertional Malaise – anstrengelsesutløst sykdomsfølelse – så har han altså blitt frisk ved nettopp å anstrenge seg. Gradvis økende anstrengelser. Snakker vi her om et mirakel? Berg har ikke tatt stilling til om det å runke i en bønneklut også kan ha hatt innvirkning på helbredelsen, men det er jo en nærliggende tanke.

Preben lo jo også godt da han sørget for at svineinfluensavaksinen ble distribuert. Heldigvis var det ikke mer enn rundt 90 barn som fikk narkolepsi av den. De ler sikkert de godt også.

Preben

Klippet fra Fædrelandsvennen, lørdag 29. juni 2013

Vår alles kjære Live Landmark, mentaltrener og journalist som lever fett på å lære folk å tenke seg friske har også endelig fått bekreftet sine teorier. Hennes hjerte blør for de barna som er rammet av ME. Hvor mye hjertet hennes blør for den gutten som forsøkte å ta livet sitt på grunn av et kurs hos henne er uklart. Heldigvis er hun god på å takle kritiske røster. Som f.eks. da en ung mann skrev en kronikk i Aftenposten om hvordan unge ME-pasienter opplever å bli feilbehandlet. Da gjør Live Landmark det eneste rette: hun er nedlatende mot forfatteren og klandrer foreldrene.

All ære til hjertevarme, rike Live!LL

At de studiene som konkluderer med at Lightning Process hjelper ved ME er pinlig dårlig konstruert gir Live den fulle rett til å kreve at kritikere holder seg på et høyere vitenskapelig nivå. De er jammen ikke snaue disse seks professorene som uttaler seg. Hvem tror de at de er? Hva har vel de å stille opp med mot en mentaltrener!?

Den undersøkelsen gjort blant 1100 ME-pasienter som viste at 50 % ble verre eller mye verre av Lightning Process feier vi galant under teppet.

Ja, for hvorfor skal man egentlig høre på erfaringer fra pasienter og pårørende? Syke folk kan umulig vite hva som er best for dem – de er tross alt syke. Erfaringsbasert kunnskap er helt irrelevant i ME-sammenheng.

Og de som sier de ikke kjenner seg igjen i sykdomsbeskrivelsen til Berg og Wyller viser bare hvor skrullete de egentlig er. «ME-talibanere» er så absolutt beskrivende for de som mener at gradvis økende aktivitet har gjort dem sykere. For hvor er motivasjonen da – når de blir verre?

Det er for øvrig lite som kan måle seg med den lykkefølelsen det gir når venner og bekjente ivrig opplyser om at man kan bli frisk fra ME ved å tenke annerledes og ved å anstrenge seg litt. Arild Berg har gjort det – da kan du også. Det er virkelig så enkelt.

Berg benytter også anledningen til å minne oss ME-pasienter på hvor heldige vi tross alt er. Ja, for hvem i all verden ville vært ME’en foruten…. Sykdom og Nav byr på mye mer verdifull erfaring enn utdannelse og samvær med venner. Mye mer.

Nå kan barnevernet fortsette å hente de barna som ikke snur tankegangen sin, fysj for noen foreldre de har.

Jeg vil herved rette en stor takk til de som nå har løst ME-gåten.

 

Dette er virkelig en Nobel-pris verdig!

26 tanker på “ME-gåten er løst!

 1. Dagens! Jeg la meg egentlig ned på sofaen for å lese, men måtte sette meg opp underveis. Fikk så vondt i mavemusklene at jeg nesten ikke fikk puste. Denne skal deles, for jeg unner alle andre en god latter også 😉

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Blogganbefaling: ME-gåten er løst! | ~SerendipityCat~

 3. nå holdt jeg på å tisse i buksa!

  dette er noe av det morsomst jeg har lest noen gang!

  jeg som vanligvis gråter nesten daglig – av sorg og smerter og dyp fortvillelse og sult- lo så jeg nesten datt ut av senga.

  Kan ikke du holde kurs hvor du snakker slik som i dette innlegget?! ….please……please….eller kanskje en ukes retreat…eller samarbeide med NAV om «tenk deg glad kurs» ….Jeg hadde blitt så glad!!! 😀 😀 😀

  Jeg kunne blitt frisk av ME- tror jeg- ble så glad og stressfri i kroppen av å lese dette.
  gratulerer med århundrets beste oppsummering av det absurde som utspiller seg når store egoer klarer å kuppe media (skulle tro de som jobber der kommer rett fra jobbtrening hos NAV)…..

  «And all I want for Christmas is»: – et nytt blogginnlegg fra deg <2
  …nei, nei < 3 skal det være

  Nussetegn Nussetegn Smil og Klem til deg fra meg

  Liker

 4. Tilbaketråkk: ME-gåten er løst! | kimcholden

 5. God Jul 😀
  Jeg fant noe på forskning.no som beskriver hvordan medisinen har «utviklet» seg gjennom tidene. Historien gjentar seg gang på gang og vi kommer nok til å oppdage nye sykdommer i fremtiden også. Som noen mener å ha enerett på og ha svaret på frem til det kan fysisk bevises at de tok feil. Og det er da slettes ikke sikkert de gir seg da heller. Han stakkaren som fant ut at bakterier sprer seg med urenslige hender f.eks ble til slutt sperret inne på galehus.
  En dag vil vi nok få det RIKTIGE svaret på ME gåten og da kan alle ME syke få oppreisning og si: – Hva var det jeg sa.
  http://forskning.no/medisinske-metoder-middelalderen-vitenskapshistorie/2012/06/fra-overtro-til-vitenskap

  Liker

 6. Men Berg sier vel egentlig at det er viktig å anstrenge seg MINDRE, ikke mer, ha mer gøy, tvinge seg sjøl (til fotball eller hva som helst) mindre?

  Liker

 7. «Han tar helst ingen møter før klokken 12, for å si det slik. Han jobber et par timer om dagen.»
  (Et lite utsnitt fra artikkelen i VG)

  Hvorfor jobber han ikke hvis han er frisk ?
  Vanlige mennesker (ikke-millionærer) kan ikke ta flere å fri for å reise verden rundt og og bare jobbe et par timer om dagen etterpå for så å kalle seg friske.
  Sett han i en knallhard full dags jobb og se hvor frisk han er da ?
  Det er det som er alternativet for andre som er friske / blitt friske.

  Liker

 8. Tilbaketråkk: 10-års jubileum! | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..