Lightning Process er uforsvarlig og spekulativt som «behandling» for ME-syke!

Jeg vil advare på det sterkeste mot å anbefale eller delta på LP-kurs for mennesker som har fått diagnosen ME.

LP-kurs\veiledere proklamerer at man kan bli frisk av å tenke riktig. Da betyr det vel at man mener at folk blir syke fordi de tenker feil da?

Tidligere sa man at man blir frisk etter tre dagers kurs: «Bli frisk med lynets hastighet!» slik det sto på forsiden i en avis for noen år siden. Denne påstanden har blitt moderert etterhvert som sannheten om dette kurset som metode mot ME-sykdom har kommet fram: Mange blir alvorlig mye sykere, mange har ingen endring og ingen blir friske etter tre dager.

Det finnes INGEN dokumentasjon på at folk blir friske i det hele tatt!

Jeg minner om at WHO allerede i 1969 klassifiserte denne sykdommen som en nevrologisk sykdom.  Hvilken annen nevrologisk sykdom ville man love tilfriskning fra hvis man bare lærer seg å tenke riktig?

Det er over lang tid påvist gjennom biomedisinsk forskning i flere land at ME har stor sammenheng med infeksjoner og et unormalt immunforsvar, dette i tillegg til mange andre fysiologiske avvik. Avvik som til sammen kan føre til alvorlig funksjonshemming hos dem som blir rammet. Det finnes opphopning i enkelte familier, det har forekommet flere epidemier og også mange barn får sykdommen.

Noen blir så alvorlig syke at de ikke engang er i stand til å spise selv. Heldigvis er ikke alle rammet like hardt, og en del kan klare en viss aktivitet. Det som forskere og ME-spesialister imidlertid ser ut til å være enige om, er at all aktivitet må tilpasses utfra de tålegrenser som den enkelte pasient har. Hvis man går over sin tålegrense vil det føre til forverring av sykdommen, og man kan lande på et enda lavere funksjonsnivå enn tidligere. Det opereres med en gyllen regel: ”Som ME-pasient skal man alltid ha 30 % energi innestående på konto”. Da sier det seg selv at all behandling av ME-pasienter må tilpasses pasienten etter nøye vurdering av pasientens tålegrense.

 

bilde (3)

 

Lightning Process tar ikke hensyn til dette, men bruker det samme opplegget på alle deltakere uansett diagnose og funksjonsnivå. Det stilles ingen krav til LP-veilederne om helsefaglig utdanning, og kursdeltakerne trenger ingen diagnose for å delta. Likevel promoteres LP som vidunderkur for ME-syke. Det eneste som kreves fra kursdeltakeren, er at han\hun underkaster seg LP- veiledernes opplegg til enhver tid. Altså ikke opponerer, eller stiller kritiske spørsmål. For da «ødelegger» han\hun for andre deltakere som ønsker å fokusere på å bli friske!” Og ”prosessen” virker således ikke..

Lightning Process er det jeg på godt norsk vil kalle hjernevask!

Phil Parker, som har utviklet metoden, og tar seg betalt for HVER ENESTE KURSDELTAKER OVER HELE KLODEN, opererer med en tilfriskningsprosent på 85-90. Måten han\LP-veilederne finner dette tallet på, skjer som følgende: Tredje kursdagen må alle svare på flere spørsmål, et av de lyder: «Har du ME?» Da har du gjennom tre dager fått gjentatt gang på gang: «Du HAR ikke ME, du GJØR ME!» Og budskapet er: Dersom du svarer JA på dette spørsmålet, vil ikke metoden virke… Hva svarer du da? Selvfølgelig: «Nei, jeg har ikke ME!» og vips: DU HAR EN TILFRISKNINGSPROSENT PÅ 90! Og dette tallet har blitt brukt i enhver sammenheng av LP-veilederne over hele kloden. Lurt, for da blir det raskt en sannhet, ikke sant?

Du får også streng beskjed om å fjerne, ja, fjerne-, alle tanker, gjenstander og evt. mennesker som minner deg om sykdommen, eller som «bidrar til å opprettholde sykdomstanker..” Og du må overse ALLE symptomer og late som de ikke er der. «Ellers gjør du prosessen feil!” Og metoden virker da ikke.. Altså; det er du som gjør\tenker galt og derfor er du fortsatt syk! Det er frekt, alvorlig og tegn på stor uvitenhet om denne sykdommen når man beskylder folk for å være skyld i sin egen sykdom fordi de tenker feil! Det er å tillegge syke mennesker en ekstra stor bør å bære i tillegg til alt det vonde sykdommen fører med seg!

Vi var noen norske deltakere på LP-kurs i England for noen år siden, alle med ME-diagnose. Vi fikk plass etter nøye utsiling, for det ligger i LP-konseptet: Kun de som er 100 % motiverte får delta. «Ellers virker ikke prosessen.»

Vi gikk inn for LP-trening med stort alvor og selvsagt med håpet om å bli friske. Vi gjorde som lært på kurset: Proklamerte for omverdenen at vi var friske. Selvfølgelig, ”ellers virker jo ikke prosessen.” Og vi trente til alle døgnets tider slik vi hadde fått beskjed om. For symptomene var jo der som før. De av oss som holdt ut lengst, ga opp etter ca. ett år. Treningen hadde NULL virkning, vi var like syke som tidligere. (Og etter hvert innrømte jeg at jeg også ble sykere av dette tullet). En av oss var i løpet av det første halvåret DØDEN NÆR TRE GANGER MED KRAFTIG OPPBLOMSTRING AV ALVORLIGE INFEKSJONER!

Det finnes mange ME-syke som har fått kraftig forverring av sykdommen etter LP. Forverringen kan komme etter kortere og lengre tid, jeg har sågar hørt om folk som har fått total systemkollaps etter 1-2 år. Dette forteller ingen av LP-veilederne om i sin markedsføring.  Hvorfor ikke?

Det er med stor tristhet på vegne av ME-syke jeg ser at enkelte leger, helsearbeidere, lærere, NAV-ansatte og andre har latt seg forføre av mirakelhistoriene om LP. Det er rett og slett utrolig hvordan ansvarlig helsepersonell plutselig ikke forholder seg til dokumenterbar behandling, men og i stedet velger mirakelhistorier framført i media som dokumentert behandling. Hvordan er det mulig?

Jeg stiller et stort spørsmål ved om de de som anbefaler denne metoden for ME-syke virkelig vet hva de utsetter alvorlig syke pasienter for? Vet de at mange ME-pasienter blir enda sykere etter å ha deltatt og fulgt opp LP-kursenes metoder? Hvem har ansvaret for ME-pasienter som blir anbefalt LP-kurs fra profesjoner innen offentlig helsevesen dersom dette gjør dem sykere? I hvert fall ikke LP-veilederne, for de har sikret seg ved å kalle dette for trening og ikke behandling, samtidig som deltakerne må underskrive på at de har det hele og fulle ansvaret selv. Og de må også skrive under på at kursets innhold ikke skal avsløres for noen. ”For ellers vil ikke prosessen virke.”

Det er ikke lett å være den ME-syke som blir enda sykere av dette kurset etter å ha fortalt omgivelsene at man er frisk slik man blir lært. «For ellers vil ikke prosessen virke.»

Lightning Process kan i beste fall egne seg for friske folk som er villige til å underkaste seg hjernevask fordi de ønsker å styre livet sitt i bestemte retninger. Det egner seg overhodet ikke for syke mennesker som trenger medisinsk behandling. Ingen syke bør bli utsatt for hjernevask.

Jeg håper inderlig helsearbeidere og andre ansvarlige innen «hjelpevesenet» tar til seg det fakta at LP er potensielt farlig for ME-syke og slutter å forholde seg til mirakelhistorier i media som bakgrunn for anbefalinger av behandling slik vi ser til stadighet. All behandling av syke bør skje på bakgrunn av dokumenterbar forskning og erfaringskompetanse basert på store brukerundersøkelser. Mirakelhistorier i media kan ikke være det som setter standarden for hvordan syke behandles i et opplyst land som Norge.

Dette burde det egentlig være unødvendig å minne om i 2015

 

 

Gjengitt med tillatelse fra «ME-pasient»

2 tanker på “Lightning Process er uforsvarlig og spekulativt som «behandling» for ME-syke!

 1. Riktig beskrivelse av galskapen!
  I opphavslandet England er det faktisk blitt forbudt å drive reklame for LP knyttet opp mot spesifikke diagnoser.
  Nå er det jammen på tide å kreve det samme her.
  Helsemyndighetene burde også merke seg at i andre land, ikke minst i England har denne vekkelsen avtatt forlengst og brukes ved generell livsstil-coaching.

  Dette innlegget kan med fordel sendes til Helsedirektoratet med kopier til øvrige helseinstanser.
  Jeg signerer gjerne på forsendelsen…

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..