Leger med empati?

Jeg var hos enda en ny lege i går – en privatpraktiserende – og da timen var over og jeg gikk ut døra hadde jeg mest lyst å grine. Ikke fordi jeg var trist, men fordi jeg hadde truffet på en lege som lyttet til meg, brydde seg om hvordan jeg har det og som ville hjelpe meg. Tårene gikk over til glede, jeg var så glad så glad. Tenk; endelig en lege som engasjerer seg! Jubel!

Men da jubelen hadde lagt seg så jeg det tragiske i det hele. Dette er den tiende legen jeg er hos på 2,5 år. Bare to av disse har hatt kunnskap om ME og bare én har kunnet gi meg ett godt råd. Jeg har følt meg fullstendig overlatt til meg selv. Jeg har vært sengeliggende i opptil 22 timer i døgnet, jeg har følt meg dødssyk og jeg har følt at ingen i helsevesenet har brydd seg en døyt. Utallige ganger har jeg bedt om utvidete blodprøver og har fått som svar at det er ikke mulig eller det er det ingen vits i. Min oppfatning av legestanden har fått en alvorlig knekk.

Når det offentlige helsevesenet svikter må man forsøke noe annet. Jeg er heldig som har anledning til å få hjelp hos en privatpraktiserende. Han er spesialist og har vært overlege på universitetssykehuset i mange år. Så hvorfor startet han for seg selv? Kanskje han har sett seg lei på den arrogante kulturen som regjerer blant leger her i landet?

Hvor mange med ME har følt seg mistrodd av leger? Hvor mange med ME har fått «gode råd» som har gjort dem sykere? Leger har makt, og vi som er aller sykest er avhengige av å bli behandlet deretter, vi har ikke krefter til å gå mange runder i systemet. Jeg er så møkka lei leger som bare gir blaffen…! Hvor lenge skal vi finner oss i dette?

Mye lidelse kunne vært unngått dersom legene var mer engasjert i pasientene sine. Det å bli møtt med forståelse og engasjement er halve medisinen. Tenk om legene kunne kommet ned av sin høye hest og lyttet til pasientene og engasjert seg?

Etiske regler for leger

§ 1
En lege skal verne menneskets helse. Legen skal helbrede, lindre og trøste. Legen skal hjelpe syke til å gjenvinne sin helse og friske til å bevare den.

Legen skal bygge sin gjerning på respekt for grunnleggende menneskerettigheter, og på sannhet og rettferdighet i forhold til pasient og samfunn.

§ 2
Legen skal ivareta den enkelte pasients interesse og integritet. Pasienten skal behandles med barmhjertighet, omsorg og respekt. Samarbeidet med pasienten bør baseres på gjensidig tillit og skal, der det er mulig, bygge på informert samtykke.

Les mer her: Legers empati påvirker pasientens sykdom

4 tanker på “Leger med empati?

  1. Sliter med der samme om og få empati og fårståelse!jeg kroppen er sliten og sjelen er trett ,kjære du som skrev dette innlegget du gav meg et håp !mvh hilsen sumaia

    Liker

  2. Noen leger som leser disse innleggene ,isåfall er der mulig og kunne ta kontakt med meg så fort som mulig !kroppen er sliten og sjelen er trett !på fårhånd takk !jeg trenger virkelig hjelp fårståelse !

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..