Psykopati

Psykopaten går gjerne etter personer eller grupper som er søkende eller i en sårbar situasjon og som kan være lette ofre for manipulering og hjernevask.

I Norge er det er rundt 10.000 personer som oppfyller kriteriene for diagnosen psykopat og rundt 100.000 som har psykopatiske trekk.

Psykopati er en personlighetsforstyrrelse som bl.a. kjennetegnes av mangel på empati.

Psykopaten veksler mellom tre personligheter: sjarmør – tyrann – offer. Når han ikke får det som han vil, blir han en tyrann og straffen kan være grusom. Deretter inntar han en anklagende irrasjonell holdning, som et offer.

Psykopaten motsier ofte seg selv, gjerne i påfølgende setninger, uten å se noe ulogisk i det. Reagerer folk, er det automatisk de som har feil og de som prøver å undergrave psykopatens integritet.

Psykopaten har en narsissistisk holdning til jeg’et sitt, og mener seg selv suveren overfor andre. Han nekter å forholde seg til kritikk eller fremlagte fakta som strider mot hans overbevisning. Han nærer seg på oppmerksomhet, og er ekspert i å skaffe seg det.

Psykopaten er god til å snakke for seg og bruker ofte utsagn som det er lett å være enige i.

Ordinære sosiale spilleregler gjelder ikke.  Psykopaten lager sine egne, gjerne absurde regler.

Han går gjerne etter personer eller grupper som er søkende eller i en sårbar situasjon og som kan være lette ofre for manipulering og hjernevask.

Målet er å oppnå makt.

Manipulering og hersketeknikker

Manipulering og hersketeknikker er viktige redskap for å oppnå makt. Han vil forsøke å få deg til å forandre deg, endre tankemønsteret ditt og har gjerne en parasittisk livsstil.

Intensjonen med hersketeknikker er å få deg ut av balanse, at andre skal så tvil om din verdi eller forsøke å gjøre deg usikker.

Han kan være ekstremt hyggelig og sjarmerende. Han er dyktig til å finne svake punkter og bruker dem til å knytte personer til seg. Han gir deg gjerne det du har følelsesmessig behov for, for deretter å sette deg i «gjeld» og kreve motytelser og lojalitet. Det kan være vanskelig å komme seg ut av psykopatens grep. Man vil jo helst ha et godt forhold til en slik «fantastisk» person og dersom psykopaten har et stort nettverk påvirker det selvfølgelig ofrene.

Psykopaten setter gjerne folk og grupper opp mot hverandre, skaper et fiendebilde og presser folk til å velge; «enten er du med meg eller så er du mot meg». Han angriper eller konstruerer konflikter, for så å bruke de negative reaksjonene som kommer som bevis for at han selv er offer.

Når han blir konfrontert overfører han gjerne sin agenda på andre, og påstår at det er de som er manipulerende og at det er de som mobber eller hetser. Dette kalles projeksjon.

Kunnskap er makt

Individer med psykopatiske trekk er tradisjonelt sett på som resistente mot behandling. Det blir også hevdet at psykopater kan bli flinkere til å manipulere og bedra som følge av terapi.

Les gjerne mer om både psykopati, manipulering og hersketeknikker på nettet.

https://sml.snl.no/psykopati

http://www.sakkyndig.com/psykologi/artvit/holtan2013.pdf

http://www.dinevibber.no/2009/01/manipulerende-mennesker-del-2-taktikk-og-metode/

http://ledernett.no/10-hersketeknikker-du-b%C3%B8r-vokte-deg-mot

Lær deg psykopatens tre vekslende personligheter: sjarmør – tyrann – offer og bli bevisst på teknikkene de benytter, da stiller du sterkere.

«Vær bevisst på at et manipulerende menneske har mye aggresjon i seg. Du klarer aldri å stoppe denne aggresjonen. De skjuler den, men får utløp via manipulerende teknikker. Manipulerende mennesker vil ALLTID forsøke å vinne over deg. Blir de avvæpnet skifter de bare taktikk. Det beste du kan gjøre er å skaffe deg et bra selvbilde, stole på deg selv og unngå de du kan unngå. Vær flink til å skape vinn-vinn situasjoner med de du ikke kommer deg unna.»

assholes

Skrevet av

Nina E. Steinkopf

2 tanker på “Psykopati

 1. Skrekk.
  Har både vært gifte med en, og jobbet for en. Så jeg kjenner igjen denne personlighetstypen ganske raskt når jeg møter dem. De kommer i mannlige og kvinnelige utgaver.

  Liker

 2. Ja, de finns også i kvinnelige utgaver!
  De higer ofte etter oppmerksomhet, er veldig sjarmerende og dyktige i sin manipulering. Og de finns ikke minst
  innenfor næringslivet, organisasjoner og forskjellige bransjer med store nettverk.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..