Helsedirektoratet får stryk!

VG skriver i dag at Riksrevisjonen slakter Helsedirektoratets virksomhetsstyring i en sjeldent krass rapport.

Helsedirektoratets oppgave er å gi helsepersonell og befolkningen faglige råd om diagnostikk og behandling samt utvikling av helsetjenesten, fortolke helselovene og iverksette politikk.

Flere av punktene Riksrevisjonen har påpekt er aktuelle for ME-pasienter.

Da den nylig utgitte veilederen var ute på høring tok tusenvis av pasienter og pårørende kontakt med Helsedirektoratet og bad om at ME ble skilt ut som egen diagnose. Vi ble ikke hørt.

ME-registerets venner sendte brev til Helsedirektoratet i februar og stilte bl.a. spørsmålstegn ved at den nasjonale kompetansetjenesten for CFS/ME på OUS skulle delta i utformingen av veilederen. Dette ble aldri besvart. Nå har Riksrevisjonen funnet at «For arbeidet med retningslinjer og veiledere har de interne retningslinjene en uavklart status, retningslinjesekretariatet har et uklart mandat og manglende kapasitet, og kompetansetiltak brukes i liten grad for å sikre at ansatte har nødvendig kunnskap om arbeidet

Det er positivt at Riksrevisjonen har påpekt disse svakhetene, men vil det bli tatt fatt i?

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier seg enig i kritikken. «- Riksrevisjonen peker på at vi kan bli enda tydeligere i vår fagrolle. Det betyr at vi må følge med på utviklingen i helsetjenesten og foreslå tiltak som skal føre til bedre kvalitet og pasientsikkerhet. Vi må jobbe sammen med helsepersonell og pasienter og brukere for å få til dette,» sier Guldvog.

Javel Guldvog, hvorfor lyttet dere ikke til oss pasienter og brukere i februar? Hvorfor har dere ennå ikke tatt fatt i det som ble påpekt i Sintef-rapporten fra 2011, som konkluderte med det samme som undersøkelsen fra Sosial- og Helsedirektoratet fra 2007?

Helseminister Bent Høie; det er på tide å innfri valgløftene!

Du kan lese hele rapporten her: http://www.riksrevisjonen.no/Rapporter/Documents/2013-2014/Dokumentbase_3_3_2013_2014.pdf

Én tanke på “Helsedirektoratet får stryk!

  1. Tilbaketråkk: Hvorfor det er viktig å skille ME og kronisk utmattelsessyndrom/CFS | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..