Gode råd

Når jeg forteller folk at jeg er syk, at jeg har ME, får jeg noen ganger råd og tips om hvordan jeg kan bli frisk. Jeg setter jo pris på det, jeg forstår at det er vel ment og at folk vil være behjelpelige. Men noen ganger skulle jeg ønske at jeg slapp å stadig måtte forklare hvorfor jeg velger å ikke følge enkelte råd. Som f.eks. Lightning Process (LP).

De fleste som har hørt om ME har også hørt mirakelhistorier om LP som kurerer ME på tre dager. De færreste har hørt om de som ikke blir bedre, eller om de som har blitt sykere. Mye sykere.

Ved ME-foreningens brukerundersøkelsen i vår, deltok 1167 personer med sine erfaringer som ME-syke. Av dem som hadde forsøkt Lightning Prosess (LP) meldte 47% at de opplevde forverring eller sterk forverring av å utføre denne metoden. 30% hadde ingen effekt av LP, 8% opplevde at LP ga dem stor forbedring og 14% opplevde forbedring. Et stort flertall oppgir altså at de hadde negativ effekt eller ingen effekt av LP-metoden.

Hva er egentlig LP? Kort fortalt handler Lightning Process om å snu opp ned på fastgrodde tanke- og handlingsmønstre. Det er et treningsopplegg der kursdeltakerne lærer å om-programmere tankegangen sin slik at de skal bli friske. De som ikke oppnår ønsket resultat har ikke gjort øvelsene riktig eller ofte/lenge nok.

Trykk her for å lese mer om LP.

Grunntanken er at den syke fortsetter å være syk på grunn av tankegangen sin. Noe av det første man lærer på kurset er at «man gjør ME» – ikke at «man har ME». Og så skal man slutte å gjøre ME.  Altså at man har et valg.

Hva med disse suksess-historiene da?

Les gjerne dette; Frykten for LP, skrevet av Sidsel Kreyberg.

ME er en fysisk sykdom. Jeg har ikke noe ønske om å være syk – hverken bevisst eller ubevisst; sykdommen har rammet både meg og min familie på mange måter. Jeg bruker det lille jeg har av krefter til å lete etter årsaker til sykdommen og jeg har forsøkt utallige behandlingsmetoder i håp om å bli frisk. Teorier om at jeg ubevisst velger å være syk eller at jeg er syk pga. fastlåste tankemønstre er irrelevante for meg. Jeg har evnen til å gjøre bevisste valg, tenke nytt og tenke kritisk. Dessuten har jeg en energi-kapasitet på 3-4 % for tiden, og jeg kan ikke ta sjansen på å bli verre.

Så takk for tipset, men LP passer ikke for meg.

2 tanker på “Gode råd

 1. Jeg tror ikke det er psykisk, men ett eller annet i kroppen som ikke er
  i balanse fra før. Asså når legen mener det er psykisk så er det fordi
  personer med ME er nedstemt til tider… naturlig nok…
  Ikke lett å holde hodet oppe når man er sliten.

  Ta vare på deg selv på alle mulige måter.

  God bedring!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..