Takk NAV

Sist uke fikk jeg en oppdatert Aktivitetsplan fra NAV som jeg er bedt om å signere. Denne planen lister opp de aktivitetene «som er nødvendige og hensiktsmessige» de neste 6 månedene og den danner grunnlaget for vedtak om ytelser. Her står det, som sant er, at det er dokumentert at jeg har diagnosen ME. I den forbindelsen blir jeg informert om at «riktig kosthold har vist seg å være et godt element for fremtidsrettet bedring av helseprofil». Fantastisk bra.
Jeg lurer på hva er det som gjør at saksbehandleren bruker tiden på å skrive dette. Tror han at jeg ikke vet at det viktig å spise sunt? Eller går han ut ifra at jeg har et dårlig kosthold? Hva mener han i såfall med riktig kosthold? Skal en saksbehandler på NAV fortelle meg hva jeg skal spise?

Videre, i listen over aktiviteter står det: «Du må forsøke så godt du kan å holde deg i fysisk aktivitet slik at du på sikt trolig får funksjons- og arbeidsevne.» Her tar saksbehandler på seg rollen som behandler og pålegger meg en aktivitet som er direkte skadelig. Jeg har flere ganger fortalt at jeg blir sykere av all aktivitet, at alle de gangene jeg har presset meg selv til å trene har gjort meg mye, mye verre. Det er faktisk det som kjennetegner sykdommen; man blir verre av aktivitet og man blir ikke bedre av å hvile.

Og til slutt: «Du vil stå på Arbeidsavklaringspenger til det blir mulig å medisinsk dokumentere at du har fått varige funksjons- og inntektstap som i overskuelig fremtid ikke vil endre seg.»
Hallo?? Hvordan kan det være mulig å «medisinsk» dokumentere det? Sykdomsforløpet vil man jo først kunne bevise i etterkant, når jeg evt. blir frisk?

Så; tusen takk til saksbehandler. Bra jobba. Hvor skal jeg signere?

7 tanker på “Takk NAV

 1. «Fysisk aktivitet» kan jo være så mangt. Dersom NAV ikke har spesifisert dette nærmere er det jo opp til deg hva du legger i uttrykket. Det kan være å gå en tur i skogen eller bare ut på terrassen. Det kan være å selv løfte vannglasset og drikke eller å snu seg selv i senga. Det er ikke skadelig så lenge du ikke gjør mer enn du tåler. Men aktivitetsøkning må kun skje i små, små sprang over tid for å unngå reaksjon. Dersom noen symptomer eller sykdomstegn er vedvarende og ikke avtar ved adekvat hvile bør du kanskje få disse sjekket ut av lege.

  Liker

 2. NAV har ikke spesifisert «Fysisk aktivitet» så ja, jeg kan jo legge i det hva jeg vil. Det jeg reagerer på er at NAV tar rollen som behandler. Kosthold og trening er noe jeg skal diskutere med legen og ikke NAV.
  «Du må gjøre så godt du kan…» kan, for en som er samvittighetsfull, fort oppleves som press, i denne sammenheng; at jeg må presse meg selv så mye jeg kan til å gjøre noe som jeg blir dårligere av. Det er ikke noe sjakktrekk for en med alvorlig grad av ME. Det letteste hadde kanskje vært å bare signert, men jeg valgte å ta en prat med saksbehandleren. Han lyttet til meg for forstod min reaksjon. Nå er Aktivitetsplanen forandret og istedet for «Fysisk aktivitet» står det nå «Skjerming og hvile». Det har jeg signert på.

  Liker

 3. Smart gjort å få endra aktivitetsplanen!
  Nå stemmer den, i alle fall, og du kan oppfylle «aktiviteten»!

  Jeg tror nok den saksbehandleren har vært noe overivrig i tjenesten…

  Liker

 4. Takk for din kommentar. Jeg hadde ikke samvittighet til å signere på noe jeg visste jeg ikke kunne gjennomføre. Samtalen med saksbehandleren gikk heldigvis fint, jeg tror han lærte litt faktisk.

  Liker

 5. Hei Støvkorn, velkommen hit 🙂
  Du har nok rett i det. De fleste legene jeg har vært innom (det begynner å bli endel) har ikke peiling på ME. Det verste er at de heller ikke har interesse – de gidder ikke lese informasjons-skrivet jeg har med meg. ME er slitsomt, på mange måter.

  Liker

 6. Tilbaketråkk: 10-års jubileum! | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..