ME og COVID-19

Kompetansetjenesten for CFS/ME informerer om COVID-19 på sine hjemmesider. Kompetansetjenesten sitter i styringsgruppen i EUROMENE-nettverket som har utarbeidet informasjonen. Her er teksten på norsk (min oversettelse):

En melding fra EUROMENE til personer med ME/CFS under COVID-19-pandemien

English: Information from EUROMENE about CFS/ME and COVID-19

Den nåværende pandemien kan gi mange mennesker med ME/CFS nye bekymringer for deres helse og livskvalitet. Det er velkjent at mange infeksjoner kan utløse ME/CFS. Utmattelse, sykdomsfølelse og muskelsmerter rapporteres ofte av personer med akutt COVID-19-infeksjon, og de som blir friske av infeksjonen kan oppleve forlenget utmattelse. Personer med ME/CFS rapporterer ofte om en midlertidig forverring av ME-symptomene når de opplever til og med milde, akutte infeksjoner. Mer alvorlige infeksjoner, i tillegg til samtidig sykdom, kan utgjøre en betydelig belastning for personer med ME/CFS.

Vi kan ikke understreke nok viktigheten av forebyggende tiltak for å minimere risikoen for infeksjon med COVID-19 for de med ME og kronisk utmattelsessyndrom. Land og regioner vil iverksette forskjellige tiltak i forskjellige stadier av pandemien, fra strenge og håndhevbare isolasjonstiltak til mindre strenge tilnærminger. Vi anbefaler på det sterkeste, hvis du ikke har hatt COVID-19, at du følger lokale og nasjonale anbefalinger for folkehelse, og beskytter deg selv og andre mot infeksjon. Dette kan omfatte streng sosial distansering; grundige hygienetiltak, f.eks. nøye og regelmessig håndhygiene; og å forbli i karantene eller selvisolering hvis og når det er aktuelt.

ME/CFS-pasienter må respektere anbefalingene fra helsepersonell på en nøye og streng måte; for mange betyr dette å holde seg innesperret hjemme, begrense kontakter og iverksette barrieretiltak for så godt som mulig unngå å bli smittet.

Langvarige perioder med sosial isolasjon og stress kan påvirke psykisk helse, så vi anbefaler at personer med ME/CFS har daglige rutine som inkluderer arbeid/husarbeid, fritidssysler osv. til bestemte tidspunkter (selv om disse ikke følges strengt). Det er viktig å opprettholde et balansert og sunt kosthold og god søvnhygiene med sunne dag- /nattrutiner. Husk at streng fysisk isolasjon ikke nødvendigvis betyr sosial isolasjon; vanlige lyd- eller videosamtaler med venner og familie kan bidra til å opprettholde psykisk helse.  Forsøk å ikke bruke pyjamas hele dagen, hver dag, og husk viktigheten av å holde deg så aktiv som mulig innenfor dine grenser – som i mange tilfeller allerede er mye lavere enn allmennheten.  Mange med ME / CFS, og spesielt de med mer alvorlig sykdom, er allerede vant til en viss grad av sosial isolasjon, og de kan faktisk være i posisjon til å dele råd om hvordan takle det under slike omstendigheter.

For de med influensalignende symptomer; Følg de lokale anbefalingene om hvem du skal kontakte og når. Der det er mulig, er det ønskelig å teste for COVID-19-infeksjon for personer med symptomer som feber og hoste – selv om vi vet at tester ennå ikke er vidt tilgjengelige i mange land.

Tiltak som paracetamol mot feber og hjemmelagde remedier mot hoste, som honning og sitronte, er passende for de fleste. Hvis du røyker kan vi bare anbefale at du benytter anledningen til å slutte, siden røyking øker sårbarheten for covid-19. Andre symptomer som tap av lukt og smak, fordøyelsesbesvær, smerter i kroppen og økende utmattelse og andre ME-lignende symptomer kan også oppstå. Hvis symptomene er mer alvorlige, og spesielt hvis du opplever kortpustethet eller andre symptomer på alvorlig sykdom som forvirring, må du søke akutt medisinsk hjelp i henhold til lokale retningslinjer.

Til tross for at det finnes noen bevis for at personer med ME/CFS kan reagere annerledes med tanke på immunitet enn friske, er den anbefalte behandlingen av en person med ME/CFS og COVID-19-infeksjon den samme. Pasienter med alvorlige former for COVID-19 kan få behov for intensivbehandling eller respirator. Leger må informeres om diagnosen ME/CFS når noen legges inn på sykehus, ettersom det kan medføre økt risiko for polynevromyopati – nevromuskulær svikt.

Behandlingen vil være lik som for de uten ME/CFS, men belastningen for de med en allerede svekkende sykdom som ME, kan bli betydelig verre. Det er viktig at helsepersonell som behandler mennesker med ME/CFS, og spesielt når de er i intensivbehandling, er klar over tilleggsbehovene til personer med ME/CFS som opplever kritisk sykdom.

Nyttige lenker:

WHO: Coronavirus, Advice for the public

For helsepersonell:

WHO: Coronavirus, Rolling updates

The Lancet: COVID-19 Resource Centre

Jamanetwork: Coronavirus alert

Frontiers: Coronavirus Knowlegde Hub

Lenke til original engelsk tekst: Europe – Covid-19, datert 09.04.2020.

Lenke til Kompetansetjenesten sin informasjonsside.

Skrevet/oversatt av

Nina E. Steinkopf

Oppdatert 24.01.2021

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..