Omstridt LP-studie er ikke godkjent enda

Controversial LP study not approved yet

2 dager på rad har NRK P2/Ekko hatt innslag om den kontroversielle, planlagte studien der ME-syke skal behandles med alternativmetoden Lightning Process:

«Nå skal det satses store summer på å forske på en behandling til ME-syke».

Jeg har vært i kontakt med Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) ved NTNU i Trondheim i dag og spurt om prosjektet er godkjent. De svarer at:

«Vi har ikke mottatt noen søknad for denne studien ennå. Det ser ut som at studien er i planleggingsfase og har ikke startet. Studien må godkjennes av oss før oppstart så jeg regner med det vil komme en søknad til oss i nærmeste framtid.»

På REK sine nettsider står det at de neste planlagte møtene er 5. mai, 9. juni, 18. august, 22. september, 3. november og 8. desember. Behandlingstiden er ca. syv uker etter at komiteen har behandlet søknaden.

Skadelige effekter

I innslaget på radioen ble det opplyst at de strenge Canadakriteriene skal brukes ved utvelgelse av studiedeltakere. Prof. Vegard B. B. Wyller, som er prosjektmedarbeider i studien, sa at studien skal ha de samme strenge kravene til forskningsmetode som ved legemiddelforskning.

Generalsekretær Olav Osland i Norges ME-forening ble også intervjuet. Han uttrykte bekymring for at offentlige institusjoner går inn på å forske på alternativbehandling som har vist seg å skade pasienter.  Til det svarte Wyller at:

– I de studiene vi kjenner til på lignende teknikker er det ikke påvist noen skadelige effekter i det hele tatt.  Forskningsprosjektet er til for å kartlegge dette da – godt, ikke sant?! Fordelene tror vi er mye større enn ulempene – vi syns det er etisk forsvarlig å gjennomføre det.

Wyller har lenge anbefalt at ME-syke barn behandles med LP. Les mer i NRK: 13-åring forsøkte selvmord etter ME-kurs

Forskningsrådet bevilget inntil kr. 1.767.000 kroner til prosjektet den 3. april. Støtten er bl.a. betinget av at prosjektet blir godkjent av REK, og det er vanlig at søknaden til REK sendes etter at man har fått tilsagn om finansiering.

Prosjektleder er professor i psykologi, Leif Edward Ottesen Kennair. 20 kommuner i Viken er invitert til å delta. Foreløpig er det kjent at 2 kommuner har takket ja; Lørenskog og Aurskog-Høland.

I prosjektbeskrivelsen står det bl.a. at «det synes videre å være en «sosial smitte» av diagnosen og forekomsten kan være høyere i en liten del av kommunen, enn i kommunen som helhet. Dette kan tyde på at det er flere faktorer enn de rent medisinske som er i spill».

Les mer om 17 pasienterfaringer her:  Lightning Process er skadelig for ME-pasienter

Skrevet av Nina E. Steinkopf

 

 

Oppdatert 1. mai 2020

Oppdatert 16. mai 2020

7 tanker på “Omstridt LP-studie er ikke godkjent enda

  1. «Sosial smitte»? Om det mot formodning er tilfelle så er det vel snakk om personer som bør ekskluderes med Canadakriteriene?

    Igjen, takk for viktig jobb, Nina!

    Liker

  2. Blir det noe av denne studien er det vel liten tvil om at konklusjonen vil være noe annet enn positiv, med tanke på hvem som står bak? Det at det er en uavhengig statistiker som sitter og analyserer dataene (som det nevnes på Ekko) blir jo litt irrelevant. Det er jo vinklingen på datainnhentingen og ikke minst valget av datakilder som vil være det utslagsgivende. Ikke data-analysen i seg selv.

    Det vil jo sannsynligvis være en datakilde som er basert på selvrapportering av egenopplevd funksjon og livskvalitet fra pasienter. Disse har da fått trening i å vurdere sin egen livssituasjon mer positivt og ignorere symptomer, og blitt fortalt at dette er den eneste veien til friskhet. Finner man en bedring her er det umulig å si om det vil skyldes en objektiv bedring, eller om pasientene bare har akseptert premisset om å skulle tenke positivt, for å forsøke å gjøre seg selv friske.

    Kan også se for meg at det vil være skritteller med i studien, for å ha med en mer «objektiv» målestokk. Den vil nok også gi utslag i langt høyere antall skritt enn før studien. Fordi når man først starter med LP øker smertene i kroppen betraktelig. Da er eneste valget å holde seg i aktivitet og variere stilling hele tiden, hvis man vil holde smertene i sjakk. Noe som garantert også vil gi utslag på en skritteller, men som ikke nødvendigvis vil si at kroppen er friskere. Kilde? Egenerfaring med kurset.

    Hadde Live virkelig villet teste hypotesen sin kunne hun jo ha forsøkt å måle parasympatisk vs. sympatisk aktivering før og etter oppstart av kurset, samt utover i perioden. Ifølge artikkelen hennes i Tidsskriftet er jo hypotesen bak LP at en vedvarende stressrespons og sympatisk overaktivering er det som ligger bak symptomene. Eller som hun selv sier: «opprettholdelsen og kronifiseringen av symptomene skyldes en stressrespons med forhøyet beredskap og vedvarende aktivering av det sympatiske nervesystemet». https://tidsskriftet.no/2016/03/kommentar-og-debatt/kronisk-utmattelsessyndrom-og-erfaring-med-lightning-process

    Da blir det vel interessant å se om kurset påvirker nettopp dette? 🙂

    – SC

    Liker

  3. Det er fascinerende å se hvordan retningen på forskningsinnsatsen i Norge nå er diametralt forskjellig fra utviklingen i EU og USA. Her argumenteres det for mer biomedisinsk forskning, mens i Norge kuttes støtten til dette ved Haukeland og istedenfor finansieres en studie på LP.

    EU: «In a draft resolution adopted today with 30 votes in favour and none against, Petitions MEPs call for additional EU funding to advance research on diagnostic tests and treatment of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS).

    The Petitions Committee welcomes the Commission’s commitments under Horizon 2020 (the EU Framework Programme for Research and Innovation for 2014-2020), however it believes that current underfunding of biomedical research into ME/CFS is “unjustified”, considering the large number of patients and high socio-economic impact of the disease.»

    Kilde: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200425IPR77906/underfunding-of-biomedical-research-into-myalgic-encephalomyelitisis-unjustified

    USA ved NIH: «[……] Unfortunately, this is not fiction, but reality for at least a million Americans—who suffer from a condition that carries the unwieldy name of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS), a perplexing disease that biomedical research desperately needs to unravel [1].»

    Kilde: https://directorsblog.nih.gov/2017/03/21/moving-toward-answers-in-mecfs/

    Konklusjon: Heldigvis er verden større enn Norge. ❤

    Liker

  4. Tilbaketråkk: Hvordan designe en dårlig studie | Dagens lille ME-glede

  5. Coronaviruset har satt fokus på smittemåte og post-symptomer og jeg kjenner jeg er mett av argumentene om å tenke seg frisk. Hvorfor forske på virus, bakterier og infeksjoner om vi kan bli kvitt alle senskadene ved å aktivt tankefokusere dem bort? Hadde det bare vært så enkelt. Aldri hørt noen advare mot aktivitet som hjelper og er uten bivirkninger. Uetisk å ignorere eller nedsnakke bivirkninger.

    Stå på videre Nina. Viktig jobb å begrunne ulike meninger.

    Liker

  6. Tilbaketråkk: Trial By Error: Norway’s Proposed Lightning Process Trial

  7. Tilbaketråkk: ME, Covid-19 og Live LIVE – Life with ME by Sissel

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..