Alvorlig syke pasienter må tro mer, tro bedre!

Det er ingen som sier opp i protest når leger og NAV anbefaler konversjonsterapi som behandling mot alvorlig sykdom. Det blir heller ingen store oppslag i media når helsevesenet anbefaler sjamanisme til syke barn og unge. Pasientene må tro mer, og tro bedre.

De siste dagene har det vært store oppslag i media fordi NLA Høgskolen lånte ut lokaler til et såkalt konversjonsseminar. Seminaret skulle komme med tips til hvordan homofile kan «forlate homoseksuell praksis og følelser.»  Skolen fikk kritikk fordi den har et samfunnsansvar, og ikke minst en forskningsmessig integritet å ta hensyn til. En student uttaler at det er tullete at skolen, som skal være tuftet på forskning og saklig fremstilling av saker, skal tillate et slikt arrangement. En annen sier det er – Motbydelig.

Sosial kontroll

Filmen «Disco» er inspirert av mennesker som har brutt med ulike karismatiske menigheter. Når hovedpersonen Miriam kollapser på dansegulvet og kroppen svikter, blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Det er ikke ulikt grunntanken i Lightning Process, et kurs som har blitt anbefalt som behandling for sykdommen Myalgisk Encefalopati (ME) i mer enn ti år.

Psykolog Bente Dahl sammenligner Lightning Process (LP) med karismatiske menigheters «helbredelse av homofile».  På kurset blir pasientene gjort ansvarlige for sykdom og for tilfriskning. Helbredelsen ligger i å overbevise seg selv og andre om at man er frisk. Det handler om å tro riktig og tro mer. Manglende tilfriskning forklares med manglende motivasjon eller at man ikke tror riktig eller tror nok.

I 2017 holdt Lightning Process-instruktør Live Landmark foredrag på et seminar for Hjelpekilden. Hjelpekilden er en frivillig organisasjon som yter hjelp og støtte til mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser. I referatet står det:

«Det viste seg snart at hennes metode, Lightning Prosess, hadde store likheter med metoder som blir brukt i karismatiske religiøse miljøer.  Dette førte derfor til store reaksjoner hos de av våre deltagere som hadde bakgrunn fra karismatikk, og foredragsholderen valgte å avbryte sitt innlegg som følge av deltagernes skepsis.

Til tross for at det der og da ble en litt lei stemning mellom foredragsholder og publikum, så ble den etterfølgende timen svært positiv for deltagerne. Vi valgte å snakke om de ulike reaksjonene vi hadde, hvorfor noen reagerte, og hvordan dette kan være et tegn blant annet på at man ikke har bearbeidet ferdig sine opplevelser, siden flere av deltagerne ble overrasket over sin egen reaksjon. I tillegg valgte vi å se på ulike egenskaper som preger oss som utbrytere, blant annet at våre erfaringer kan gjøre oss svært skeptiske til forsøk på manipulasjon…….»

Hjernevask

Märtha Louises kjæreste, sjaman Durek Verrett får også mye kritikk i media for tiden, og blir latterliggjort fordi han mener at tankene påvirker kroppen og kan forårsake kreft. Han spør pasienter «Hvorfor vil du ha kreft?» Tidligere i år ble mange opprørte da hun som prinsesse brukte sin tittel til å markedsføre kvakksalveri og utnytte sårbare mennesker. Så kan man enkelt se en annen vei – fordi kontakt med sjamaner er noe folk velger selv. Eller?

Ikke helt.

ME-pasienter har opplevd at NAV har satt deltakelse på LP-kurs som betingelse for å få økonomisk hjelp. I norsk helsevesen finnes det høyt utdannede, ledende helsepersonell som anbefaler LP til svært syke ME-pasienter.  Teorien bak LP er ikke ulik Verretts; at tankene påvirker kroppen og forårsaker ME. På kurset lærer deltakerne at de har et valg;

De kan velge sykdommen eller de kan velge det livet de ønsker seg – de må slutte å gjøre ME. Deltakerne skal ikke snakke om det de har opplevd på kurset, men skal fortelle seg selv og andre at de har blitt friske. I søknaden om å få delta på LP-kurs må man utlevere seg og fortelle om helseplager og drømmer for fremtiden. En betingelse for å få delta på kurset er å legge fra seg kritisk tankegang.

Metoden består bl.a. i å strekke frem hendene og si «Stopp!» når symptomene melder seg. Men viktigst av alt er likevel viljen – man må ville bli frisk. Kursdeltakere forteller at de har blitt presset til å signere en kontrakt etter kurset der det står at de ha sluttet å gjøre sykdom. Dette kurset har også mindreårige deltatt på, i en engelsk studie med 100 syke barn og ungdom. Når deltakerne lærer at de skal si til seg selv og andre at de er blitt friske er det kanskje ikke så rart at resultatet av studien ble såpass positivt.

Det er denne studien leder for Kompetansetjenesten for CFS/ME, Ingrid B. Helland, synes er «spennende». Hun mener det er viktig at ME-pasienter får behandling med LP.

– Jeg tror det er viktig at pasientene får begge deler, både treningsprogrammet Lightning Process og hjelp, støtte og oppfølging fra lege og helsepersonell.  Også barnelege og forsker Vegard B. B. Wyller anbefaler at ME-syke barn behandles med Lightning Process.

Les mer her: 13-åring forsøkte selvmord etter ME-kurs

En rekke fagfolk har kritisert Verretts uttalelser og i dag opplyser Dagbladet at Cappelen Damm stanser utgivelsen av boken hans.

Skadelig alternativbehandling

Det finnes mange eksempler på at Lightning Process er skadelig for ME-pasienter og mange har opplevd på bli pålagt skyld når de ikke ble friske.

Les mer her: Lightning Process er skadelig for ME-pasienter

LP-instruktør Live Landmark har uttalt om ME-pasienter som ikke blir friske, eller som ble sykere pga. LP: «Alle er ikke rustet til å ta ansvar for egen helse».  Dette er «victim-blaming» (å skylde på offeret) pakket inn i nøye utvalgte ord. Pasientenes beretninger om skader som følge av kurset ignoreres og avskrives.  Andre som markedsfører LP kaller kritikere for konspirasjonsteoretikere, uredelige og skamløse.

Les mer her: En Messias i norsk helsevesen?

Men tilbake til HLA:

Førsteamanuensis Henrik Berg og professor Tone Sævi og har sagt opp sine stillinger ved NLA i protest mot homofiliforedraget.    – Noen må stå opp mot dette. Jeg kan ikke leve med meg selv om jeg lar være, sier Sævi.

Høyskolens ledelse har uttalt at: «I ettertid ser vi at vi ikke burde leiet ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som anerkjennelse av noe vi ikke vil stille oss bak.»

LP som behandling av ME har blitt kritisert av fagfolk i både inn- og utland i mange år. Prof. Ola Didrik Saugstad skrev i 2015: «ME-pasienter har i en årrekke blitt mistrodd og påtvunget uheldige behandlinger som har gjort dem sykere, de er blitt presset av NAV til å ta den ikke dokumenterte LP behandlingen, og gode foreldre som har beskyttet sine barn er blitt truet av barnevernet.»

Likevel: Så sent om i mars i år ble deltakerne på en nettverkskonferanse for helsepersonell anbefalt å forberede seg ved å lese seg opp på LP. Kompetansetjenesten for CFS/ME var med-arrangør og på programmet står det:

“Som en forberedelse til nettverkssamlingen anbefales følgende litteratur: Clinical and cost-effectiveness of the Lightning Process in addition to specialist medical care for paediatric chronic fatigue syndrome: randomised controlled rial».  Det er rapporten fra studien med de 100 syke barna.

Hjelp

Det finnes eksempler på at ME-pasienter har opplevd tilfriskning og helbredelse ved hjelp av både LP og forbønn. Durek Verrett har også fornøyde kunder. Men kvalifiserer det til at sånne metoder skal anbefales i helsevesenet og av NAV? Oppveier disse få positive historiene for alle de som prøvde, men ikke fikk hjelp eller tvert imot ble enda verre?

Kan man som syk forvente at helsevesenets anbefalinger er basert på solid vitenskapelig dokumentasjon?

Skrevet av Nina E. Steinkopf

Tidl. HMS- og Kvalitetsdirektør

nå; ME-syk og skribent

9 tanker på “Alvorlig syke pasienter må tro mer, tro bedre!

 1. Takk for solide perspektiver og sammenligninger til sekter og karismatisk frelse. Audhild Skoglund har også skrevet mye bra om dette, det bør i grunne forbys å blande religiøse dogmer inn i medisinske landskap som trenger behandling.
  Frelse og avlæring av sykdom er nøye omtalt og har lite seriøs medisinsk støtte. Takk for god tekst på et tema som interesserer meg uavhengig av ME saken. Uetisk felt. Bør få konsekvenser. Utnytter mennesker og gjør vanskelig for dem som tviler, leter og er sårbart desperate. Takk Nina 💫💫

  Likt av 1 person

 2. Dette er så viktig! Men tydelig dessverre mye vanskeligere for folk å ta like klar avstand fra noen som kan å svare for seg i samme terminologi vs å protestere på en tåkefyrste i flagrende gevanter – selv om innholdet i det de sier er det samme.

  Likt av 1 person

 3. Tilbaketråkk: Når er det greit? – Diplodokus

 4. Tilbaketråkk: Når Nav pusher sjamanisme | MElivet

 5. Tilbaketråkk: Krigen mot de ME-syke | MElivet

 6. Det er også en rekke sekteriske/problematiske trekk ved miljøet rundt LP:

  – en sterk og dominerende leder/guru – Live Landmark/Phil Parker
  – sterk sosial kontroll ifht. hvilke meninger det er lov å ytre (prøv f.eks. å foreslå at kanskje LP kan suppleres med medisinske intervensjoner og se hvordan dette blir mottatt)
  – en manglende evne/vilje til å stille spørsmålstegn ved egne «sannheter»
  – gruppetenkning, lite rom for konstruktivt debatt og meningsmangfold
  – profittmotivet, som ikke i nevneverdig grad problematiseres. På hvilken måte påvirker det en LP-terapeut at de er nødt til å «selge» metoden? Kan det tenkes at profitt i visse tilfeller settes foran andre hensyn som burde prioriteres eller har LP-terapeutene alltid perfekt dømmekraft?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..