Sykdom som valgflesk

Statsminister Erna Solberg har lovet og løyet til ME-pasienter i flere år.  

Riktignok har hun bevilget midler som skulle øremerkes til ME, men pengene gikk til et prosjekt for MUPS (medisinsk uforklarte plager og symptomer) og et prosjekt for nakkeskadde. ME er ikke MUPS.

Bent Høie, som nå – etter fire år med alle muligheter til å gjøre en forskjell – lover alt mulig, og bruker bl.a. ME-pasienter som valgflesk.

Men; ME-pasienter har i flere år bedt om at Helsedirektoratets veileder blir oppdatert.

Vi har påpekt at helsepersonell trenger ny kunnskap om sykdommen slik at pasientene kan bli behandlet på en forsvarlig måte – frem til det finnes en kur.

Fremdeles blir ME-syke barn tatt av barnevernet og foreldrene deres mistenkt for omsorgssvikt.

Ved flere rehabiliteringssenter er holdningen at sykdommen forsvinner av seg selv bare man er motivert nok, og ved andre sentre er ventetiden halvannet år. De som er for syke til å dra på rehab har ikke noe tilbud i det hele tatt.

Disse årene har Høie latt Birgitte ligge på et sykehjem der forholdene er under all kritikk.

ME-pasienter har i realiteten ikke rettigheter og vi blir fremdeles ikke hørt.

Tvert i mot lokker Høie nå med «pakkeforløp på sykehus for ME-pasienter». Det viser mest av alt han ikke forstår særlig av sykdommens karakter. De fleste ME-pasienter blir sykere av å være på sykehus. Sykehusene er ikke tilrettelagt for oss, helsepersonellet har ikke kunnskap nok om hvordan behandle oss, og det finnes ingen kur.

Uførereformen har gitt smuler i skattelette med den ene hånden, og fjernet viktige støtteordninger med den andre, og syke og funksjonshemmede har fått det enda vanskeligere. 

AP’s helsepolitiske talsmann Torgeir Michaelsen, som tror at kognitiv terapi kan kurere ME og som ikke svarer på spørsmål fra pasientene blir mest sannsynlig helseminister dersom AP vinner valget.

Disse politikerne som vil til makten; Hva har de av relevant utdanning og erfaring med helsevesenet? Ikke engang helsetoppene har tillit til de store partiene.

Nok er nok. Det er på tide med store forandringer. Vi kan ikke vente flere år på forskning og behandling, vi trenger hjelp nå.

Derfor gir jeg min stemme til Helsepartiet. Lise Askvik er handlekraftig, hun vet hvor skoen trykker og hun har lenge kjempet for både pasienter, pårørende og ansatte.

 

Sjekk ut Helsepartiet, for et bedre helsevesen, og bedre helse for oss alle.

Rent praktisk kan det være enklere å forhåndsstemme og for syke og funksjonshemmede er det også mulig å stemme hjemme.

 

Helsa først. Godt valg!

 

 

Nina E. Steinkopf

6 tanker på “Sykdom som valgflesk

 1. Kort om forskningen:
  Forskingsrådet har i tett samarbeid med brukerne/ pasienter med ME satt opp fire forskningsprosjekter. Statsministeren var der selv da prosjektene ble offentliggjort.

  Temaene for de fire prosjektene:
  to prosjekter om årsakene til sykdommen, ett om virkningen av behandling og ett hvordan pasienter blir møtt i helsetjenestene.

  All informasjon om offisiell forskning i Norge ligger tilgjengelig på
  Her er linken til disse prosjektene på forskningsrådets nettside:
  https://www.forskningsradet.no/no/Artikkel/Fageksperterr_til_utlysningen_30_millioner_kroner_til_behovsidentifisert_forskning_om_CFSME/1254027820543?d=Touch&m=t

  Liker

  • Takk for kommentar. Denne forskningen du viser til er noe annet enn det som ble lovet til ME, men som gikk til MUPS-prosjektet i 2014. Midlene til det du henviser til er samlet fra en rekke steder der forskningsrådet har disponible midler og er ikke direkte bevilget fra politisk hold.

   Liker

 2. Statsminister Erna Solberg fikk sjansen da lege Sidsel Kreyberg videreformidlet 57 pasienthistorier til HOD. Jeg håper Erna Solberg har lest disse historiene. Jeg håper Solberg forstår at hun hadde virket mer troverdig om hun hadde tatt tak i disse historiene med en gang. Det er ikke akseptabelt at en pasient ikke får sove mer enn 30 minutt i døgnet i flere dager pga smerter utløst av fysioterapi, samtidig som pasienten ikke har fått økonomisk støtte på 6 år fordi ingen har tatt ansvar. Og jeg håper historiene om hvor stygt ME-pasienter blir behandlet får like stort fokus som alle undersøkelser av Telenor.

  Liker

  • Takk for innspill. Jeg er helt enig med deg. Erna Solberg har hatt mange sjanser, i mange år. Brevet jeg skrev til henne, Skandalene fortsetter, fru Statsminister, fikk jeg aldri noe svar på.

   Hun har ikke lengre min tillit.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.