Ble kastet ut av ME-pasientkurset Lightning Process med Live Landmark

Jeg ble kastet ut av ME-pasientkurset Lightning Process med Live Landmark
– i går tirsdag 13.des.
Lysaker 12.-14.desember 2016

En venninne har fått diagnosen ME og har gode og dårlige perioder som mange ME-pasienter beskriver. Hun ringte meg og spurte om jeg ville være ledsageren hennes på et LP kurs. Jeg hadde ingen motforestillinger, stilte meg åpen til dette og hadde tid.

Det var 10 ME-pasienter på kurset. De hadde alle søkt plass spesifikt på diagnosen, og de hadde vært igjennom et intervju.

Kurset startet med vanlig innledning angående Lightning Process (LP). Litt fortelling om kursholder. Dernest begynte det en heller tvilsom tirade av «undervisning».

1 Påstand: Det er KUN LP som det er forsket på av alle bevissthetstrenings-teknikker. (FEIL)

2 Påstand: De som ikke fikk LP til å fungere da var det fordi de:

a. Ikke GADD å gjøre øvelsene.
b. Var negative til opplegget og ergo seg selv.
(En ekstrem manipulativ måte å presentere et kursopplegg på, lett gjenkjennelig for oss som har lest litt om hersketeknikker.

3. Ingen fikk notere.

4. Ingen fikk stille spørsmål før kanskje siste dagen.

5. Alle måtte gjøre diverse bevegelser på hennes kommando, og for oss som ikke responderte (for å se hvordan hun reagerte), så vitset hun og forsøkte å drite ut de som ikke fulgte henne.

6. Hun påstår at LP er helt UNIKT. Men for oss som har litt bakgrunn så vet vi at dette er et sammensatt konsept med iblandet fra psykodrama (stoppteknikken bl.a.), utvannet buddhistisk mindfullness og diverse andre teknikker.

7. Hun påstår de er de eneste som har denne kombinasjonen av bevissthetstrening. Mens vi bare her i Norge har NLP, TFT, mindfullness som er ti-år og tusenvis av år eldre enn LP.

8. Deltagerne har ikke lov til å diskutere kursinnholdet med andre. Dette er en klassisk sekterisk måte å holde lojalitet på.

9. Hun kjenner til Lov om alternativ behandling siden hun ikke bruker diagnosebegrep offentlig på nettsiden sin. Men via søknadsskjemaet så sluser hun inn utvalgte og «motiverte» ME-pasienter inn i kursene sine. Dette er forbudt iht. norsk lov. Alternative behandlere skal behandle generelt og ikke spesifikke diagnoser.

10. Hun oppgir referanser som ikke kan sjekkes. Vi vet heller ikke om de er betalte, slik folk som reklamerer for bøker gjør. Vi vet ikke hvem disse menneskene er. Er de en svoger, mannen til en venninne, en nabo?

11. Hun latterliggjør alle andre behandlinger fordi de ikke hjalp henne (og dette var jo faktisk FØR hun begynte å jobbe med egne sabotørtanker). Hun kaller det «alternativ-kjøret».

12. Manipulativ adferd gjennom deltagere som repeterer. Hun sier en påstand ut i salen og så henvender seg direkte til en repeterende-deltager, som hun jo VET er PRO henne.: Ikke sant Lasse? Ja, svarer denne Lasse. Ny påstand, og ikke sant Hilde? Ja, svarer denne Hilde.

13. Hun stiller kun spørsmål som gir svar hun vet på forhånd. Så hun forsikrer seg full kontroll og ingen overraskelser.

14. Svarer noen noe annet enn det hun ønsker, så fortsetter hun å stille spørsmålene til hun får sitt svar.

15. Hun sa «hun var kjent for å være «bestemt»». Og påsto at det var fordi hun hadde så rette øyenbryn.

16. Overhead-sliden som beskriver diagnose gikk hun superraskt forbi, mulig fordi hun begynte å forstå at jeg kjenner til lovverket.

17. Inntaket går ved søknad og intervju der hun siler ut de deltagerne som ikke protesterer eller stiller spørsmål til konseptet. Dermed får hun lydhøre deltagere som ikke lager bølger i vannglasset.

18. Etterpå tok hun meg til side og krevde meg for utdannelse, jobb. Som hun «måtte vite». Og så spurte hun om jeg var frisk. Så gikk hun opp foran i salen igjen og sa høyt: ALLE KURS HAR EN SUR DAME.

Ikke var jeg sur. Og pussig nok har jeg selv holdt over 200 kurs og aldri hatt noen sur dame.

Hun er rett og slett EKSTREMT manipulerende, kontrollerende og aggressiv.

Min oppfattelse er at de som deltok på kurset var håndplukket av henne gjennom søknad og intervju. Og tenk deg så heldig å få lov til å betale kr 16.500 for 3 dager?! At redselen for ikke å lykkes, ikke å forstå, ikke å orke å gjennomføre, ikke å klare teknikkene, holdt dem i hennes hule hånd.

Ledsagerne sa ingenting. For de gikk også på tynn is. De ønsket ikke å si noe som helst som kunne ødelegge dette ørlille håpet om tilfriskning som de hadde ved at akkurat deres pårørende gikk på kurset.

Hun sikrer seg at kun «positive» mennesker deltar. Hun sikrer seg back-up fra sine varslere/de som repeterer som selvfølgelig er «positive» til opplegget fordi akkurat dette har fungert i en grad for dem.

Jeg ble tatt til siden etter pausen der hun krevde å få vite min utdannelse og yrke. Jeg nevnte en av disse. Så spurte hun: Er du frisk? Jeg sa at det var da et underlig spørsmål og lurte på om de andre ledsagerne fikk samme spørsmålet. Da bare bombarderte hun meg angående hvor jeg hadde tatt min utdannelse. (En behandlingsform hun selvfølgelig aldri hadde hørt om heller.) Min helsetilstand er som for alle konfidensiell, selv om jeg er frisk som en fisk med noen kilo for mye.

Dag 2 om morgenen hadde hun først ringt opp min venninne og så sendte hun meg en sms om at jeg ikke var ønsket tilbake på kurset.

Til info så ligger det flere klager på henne hos Forbrukerombudet.

Beklager at dette ble et langt innlegg. Men da jeg så at flere forsøkte å belyse hennes «posisjon» og ikke minst manipulasjon av sitt konsept så tenkte jeg at jeg ville dele med dere.

Jeg ønsker absolutt ikke å diskutere tankens kraft. Det får folk selv erfare og forskerne forske på.

Min HENSIKT med dette innlegget er å belyse foredragsholders ekstremt manipulerende, kontrollerende og aggressive stil.

Jeg har ingen formening om henne som privatperson. Jeg har kun møtt henne disse 5 timene. Men når jeg forhører meg rundt om henne, og leser innlegg i grupper, så beskrives det samme som min erfaring.

Jeg har selv mer enn 80 kurs bak meg innen det alternative – alt fra pusteteknikker, behandlinger, bevegelse m.m. Jeg jobber og underviser selv. Jeg må bare si at jeg ALDRI gjennom alle disse årene har opplevd en slik lederstil på et kurs.

Skrevet og gjengitt med tillatelse av Wenche Tømmervik

 _____________________

Del gjerne din erfaring vedrørende kurset Lightning Process i kommentarfeltet.

19 tanker på “Ble kastet ut av ME-pasientkurset Lightning Process med Live Landmark

 1. Jeg har vært på kurs med Live og kjenner ikke igjen det du beskriver. Jeg hadde stort utbytte av kurset hennes, og gikk sammen med folk som hadde ligget og gått glipp av livet i flere år, som etter første dag gjorde ting de ikke hadde gjort på årevis. Flere av disse har jeg kontakt med fortsatt og ser at det handler om varige endringer. Jeg har full respekt for at noen ikke får effekt, men ikke alle blir friske av en hjerteoperasjon heller, selv om forskningen sier at prosedyren sannsynligvis er den rette. Men jeg synes du mangler ydmykhet for de mange som har fått livet endret etter LP kurs. De fleste tar medisiner foreskrevet av lege, men disse virker heller aldri på alle. Live har gjort en stor forskjell for mange. Jeg har kontakt med dem på Facebook daglig. Det er synd om din venninne ikke fant sin løsning der, at du som ledsager har så mange meninger, bekymrer meg mindre, men jeg synes du skal i alle fall respektere alle oss som har opplevd en enorm effekt av LP kurs.

  Liker

  • Jeg kjenner flere som har gått på kurset uten resultat. Så jeg er usikker på hvilken illusjon din verden består av.

   Liker

 2. Det er dessverre mange som har blitt dårligere av kurs. Det er veldig synd at Live Landmark ikke gir beskjed om at det er flere deltagere som har opplevd forverring etter kurs. Det er flere rapporter til NAFKAM om dette. Vi vet også at et barn prøvde å ta livet sitt etter LP-kurs. Det er tragisk.

  Liker

 3. Gry.
  Fint, at du har hatt utbytte av LP-kurs.
  Selv har jeg ME (G93,3) og ble mye verre av kurset.
  Vet om folk som lider av utbrenthet, har psykiske problemer av forskjellig art som også har blitt bedre. Noen har som du beskriver, ligget i årevis uten og fått hjelp.
  Ofte trenger slike et nakkeløft for å komme tilbake til livet. Da er det fint at alternativ behandling kan være være hjelp.
  Dessverre blir mange ME-pasienter sykere av kurset.

  Liker

  • Hei, Gry. Jeg er journalist i VG, og vil gjerne prate med deg vedrørende denne erfaringen. Kan du ta kontakt med meg? E-posten min er mariek@vg.no

   Du er selvsagt helt anonym.

   Alt godt,
   Marie Kingsrød
   Journalist, VG

   Liker

 4. Jeg har hatt ME og vært på kurs hos Live Landmark. Og jeg har gjort en fantastisk flott bedring, med bruk av teknikkene jeg lærte på kurset. Mitt inntrykk av kursdeltakerne er at alle gjorde bedring. Jeg kjenner ikke igjen det som Nina Steinkopf beskriver i sine kommentarer.
  For meg fremstår hun som at hun leter etter noe å kritisere for, og det kan man dessverre gjøre med det meste hvis det er det man ser etter.

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Bedre beskyttelse for ME-pasienter | MElivet

 6. Tilbaketråkk: Lightning Process er skadelig for ME-pasienter | MElivet

 7. Tilbaketråkk: Litt googling mens vi venter… – Diplodokus

 8. Tilbaketråkk: Hei du! – Diplodokus

 9. Hei,

  Jeg har selv hatt ME og blitt frisk etter å ha deltatt på kurs hos Live. Kan virkelig ikke kjenne meg igjen i det du skriver.. Det er ikke sikkert det hjelper for alle, men vi er mange som har fått livet våres igjen etter kurset. Virker som dere bare er ute etter å finne feil med Live og LP og det syns jeg er veldig trist. Dere frarøver mange en mulighet til å bli frisk ved å svartmale opplegget slik. Mange av ryktene på nettet stemmer overhode ikke og gjør at folk blir redd for å prøve. Skulle ønske dere heller kunne glede dere sammen med oss som er blitt frisk, vi vet alle hvor forferdelig det er å leve med ME.

  Liker

 10. Hei, takk for ditt innblikk i kurs hverdag med LP. Bare 2 ting jeg ikke helt forstår/misforstår; du skriver at du er friskt som en fisk, men jeg trodde du hadde ME? Og, hvordan vet du at hun har flere saker på seg hos Forbrukerombudet?
  (Tenker jo at en klage må/burde komme fra deg)

  Liker

  • Dette er ikke Nina sin opplevelse. Hun deler en frisk ledsagers opplevelse av kurset. Kanskje du burde lese en gang til?

   Liker

 11. Tilbaketråkk: Sensurert av Dagbladet – Diplodokus

 12. Jeg gikk på nettetsiden deres for noen år siden, fordi jeg ønsket mest av alt å bli frisk. Men når jeg kom til avsnittet om at jeg ikke kunne snakke med noen om kursets innhold og at jeg var selv ansvarlig hvis jeg ikke blir frisk. Dette måtte jeg heller ikke fortelle til noen!!! Da sluttet jeg å lese og logget av pc-en. Det er bare for dumt å gå på, men jeg forstår de som gjør det.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..